Voorkomen van ongewenst gedrag

Voorkomen van ongewenst gedrag

De Hunze wil dat alle leden zich prettig voelen bij de vereniging. Als je je niet prettig voelt op De Hunze, dan kun je dat bespreken met de coaches. Als je dat bespreken lastig vindt, dan kun je mailen of bellen naar de vertrouwenspersonen. Dat kun je ook doen als je denkt dat coaches of ander leden de regels overtreden.

Grensoverschrijdend gedrag, zoals schelden, schreeuwen, seksuele intimidatie of ongewenste intimiteiten, we hopen dat het niet voorkomt bij De Hunze. Belangrijker nog: We willen het ook niet, want de Hunze wil een vereniging zijn met een sfeer waarbinnen iedereen die lid is of op bezoek komt, zich prettig voelt. Dus wordt al dit soort grensoverschrijdend gedrag niet getolereerd! Leden die vinden dat zij door andere leden van De Hunze bejegend worden op een manier die zij ervaren als grensoverschrijdend of intimiderend, kunnen contact opnemen met een van de vertrouwenspersonen ongewenst gedrag. Hetzelfde geldt voor leden die de indruk hebben dat dit andere leden overkomt. Alle meldingen of vragen worden zorgvuldig en vertrouwelijk door hen behandeld. De vertrouwenspersonen zijn ook adviseur van het bestuur, in die gevallen dat De Hunze, op hun advies, actie moet ondernemen om misstanden op dit gebied te voorkomen of tegen te gaan. De regels in het kort:

  • Niet pesten, ook niet via sociale media.
  • Grappen over uiterlijk zijn nooit leuk. Niet doen. Ook seksueel getinte grappen moet je niet maken, ook niet als je vindt dat ze best moeten kunnen.
  • Coaches moeten afstand houden tot hun leerlingen. Dus: ze raken roeiers alleen aan als ze hebben uitgelegd waarom. Iemand onverwacht of tegen zijn of haar zin aanraken, kan heel vervelend zijn voor die persoon. Coaches en instructeurs douchen ook niet samen met leerlingen.
  • Afspraken met coaches en instructeurs maak je buiten de kleedkamers.
  • Alleen als jeugdleden in de kleedruimte te veel rommel maken gaat een coach de kleedruimte binnen.
  • Coaches kunnen beter aan meer dan één roeier lesgeven.
  • Een coach mag niet één leerling apart thuis uitnodigen.
  • Tijdens trainingsweekenden slapen coaches/instructeurs apart van de roeiers.

Eva van Riel

Commissieleden: Eva van Riel, voorzitter q.q.

Eva van Riel Vertrouwenspersoon