Opgelet: wegens werkzaamheden hebben roeiers stad in voorrang op het kanaalgedeelte tussen A.G.S.R. Gyas tot aan de Van Iddekingebrug (zie de bestuursmededeling van 27/8).

Leren roeien

Leren roeien

Goed (leren) roeien doe je bij De Hunze. Daarvoor organiseren we elk jaar cursussen voor nieuwkomers en ervaren roeiers. Zo verbetert je kennis van roeien en je roeitechniek. De Hunze heeft daarvoor een eigen systeem van theorie-, roei- en stuurgraden. Voor iedere graad kun je examen doen.

Wil je veilig en verantwoord roeien, dan is kennis nodig van de basisroeitechniek, de geldende vaarregels en het materiaal dat je gebruikt. De Hunze toetst dit tijdens examens. Wie mee wil doen aan een praktijkexamen, moet eerst het theorie-examen (T-1) halen. Daarna kun je op dat niveau ook praktijkexamen doen voor skiff-1, wherry-1 of C-1 examen. Inschrijven voor zo’n examen doe je via de instructiecommissie of je instructeur.

Wedstrijdploeg De Dollies traint op een koude winterdag. Door het extra koude -en daardoor dikker- water is het Dopplereffect van de riemen in het water goed te zien.

Roeigraden

Er zijn negen roei-examens, twee stuurexamens en twee theorie-examens. Voor alle doe je apart examen. Hoe meer diploma’s op zak, hoe meer keuze uit type boten om in te mogen roeien.
Met een T1-‘diploma’ op zak, kan elk niveau 1-praktijkexamen (Skiff-1, Wherry-1, C-1 en Giek-1) gedaan worden.
Met een T2-‘diploma’ op zak kunnen vervolgens alle overige roei- en stuurgraden gedaan worden.:

Niveau 1Niveau 2
T1T2
Kleine /Grote S
Skiff 1 / C1Skiff 2/3
Wherry 1Wherry 2
Giek 1Giek 2/3
Roei- en examenreglement KGR De Hunze
2019-april-RE-websiteversie.pdf
Examenvragen T1 en T2
Examenvragen-versie-mei-2016.pdf
Oefenvragen T2
Oefenvragen-T2.pdf