Toertochten en marathons 2020

Toerdata en -tochten grotendeels bekend

Nu de dagen lengen groeit de animo voor het lange afstandsroeien in de vorm van toertochten en marathons vanzelfsprekend ook. Daar kun je binnenkort aan toegeven, want  het toerprogramma van de Hunze is in concept gereed en evenals de knrb-marathonkalender te zien en downloaden van de pagina marathons en toertochten. Daar vind ook links naar nog veel meer digitaal beschikbare informatie.

Van eind maart/begin april tot en met oktober is er iedere maand een tocht van één of meerdere dagen in de planning. De tochten zijn uiteenlopend qua lengte=duur en gebied, zodat er voor elk wat wils te genieten valt. Onze marathon Om de Oost is daarbij met 52 km lengte een mooie opwarmer voor de ‘Waterwolf’, die een knrb-marathon is, dus met deelnemers uit het hele land en vaak ook van over de grens. Uiteraard is deelname van veel Hunze-ploegen daarbij een ‘must’.

Informatie over de inschrijving voor de afzonderlijke is t.z.t. te vinden in de agenda op deze website; zoek via het menu-item Agenda en kies voor categorie Maratoertochten. Veelal is die informatie ook te vinden in de toerklapper in de clubzaal; o.a. te herkennen aan het de toer-kalender voorop.

Toeren op eigen initiatief, dichtbij of ver weg

Gedurende het hele seizoen valt ook bij andere roeiverenigingen in het land deel te nemen aan zogenaamde gastentochten. Daar kun je individueel of met een ploeg aan mee doen.  Als voorbeeld de ‘landelijke toertocht op 13 juni vanuit Sneek’.  Nadere informatie hangt op het prikbord.

Voor wie verder van huis op toertocht wil kan behalve bij de knrb (tochtenprogramma op poster achter de bar) bijvoorbeeld eens kijken bij de WanderRuderer van het Deutsche Ruder Verband. Enkele tips voor 2020: een roeiweek in Litouwen eind mei, aangeboden via roeikennis Hajo Heinemann en het DRV-WanderRuderTreffen 2020, dit jaar van 4-6 september in Saarbrücken.

Wil je met je ploegje zelf eens een tochtje ondernemen:  er is een redelijk compleet archief van tochten in Groningen en omgeving, zowel ééndaagse als meerdaagse toeren; soms met kaart en anders wel een routebeschrijving. Deze zijn (nog) niet op de website te downloaden. Recent ondernomen toertochten staan in de toerklapper. Maar een mail naar Gerda Jaarsma volstaat.  De actuele Waterkaart van Groningen en Drenthe is beschikbaar via Betty Goedewaagen.  Tip: lees vooraf de Handleiding voor de organisatie van een toertocht. Ook die kun je downloaden van de pagina marathons en toertochten.

Toerboot Passepartout met aanhangwagen te leen

De ex-Hunzeboot Passepartout – in het verleden overgenomen door Henk Smit – is nu compleet met passende botenwagen te leen via Peter van Dijk. Het is een zware en brede gestuurde scull-boot (D2*) met houten riemen met Macon-bladen, geschikt voor 2 roeiers en (krap) 2 personen op de stuurstoel.  Verzekering c.q. schade voor rekening van de lener.