Over ons

K.G.R. De Hunze

Koninklijke Groninger Roeivereniging De Hunze is de enige ‘burgerroeivereniging’ in Groningen. Iedereen vanaf tien jaar kan lid worden en is van harte welkom. Roeiers krijgen bij ons volop mogelijkheden en deskundige begeleiding om op sportief vlak het beste uit zichzelf te halen.

Bereikbaarheid

Het clubgebouw van De Hunze ligt in het centrum van Groningen. Geadviseerd wordt op twee wielen of met het openbaar vervoer te komen.

Openbaar vervoer
Vanaf het station Groningen is het ongeveer tien minuten lopen.

Auto
De dichtstbijzijnde parkeergarage is “Westerhaven” (Westerhaven 17). Het is ongeveer vijf minuten lopen naar De Hunze.

We zijn opgericht in 1886 en hebben zo’n 450 leden.

Hart van de stad

Veel leden zijn naast het roeien actief als vrijwilliger, waardoor we uiteenlopende activiteiten kunnen organiseren, waaronder enkele uitdagende roeiwedstrijden en een marathon. We hebben uitstekende roeifaciliteiten en een mooie sociëteit aan het water. Ons prachtige clubgebouw in het hart van de stad biedt ruimte aan tal van activiteiten. Het is ontworpen door architect Gunnar Daan en een goede uitvalsbasis voor mooie roeitochten of een training in en om de stad. Dit alles op slechts tien minuten van het centraal station en in het stadscentrum!

Annemiek de Haan

Wedstrijdroeier

Toen ik 14 was kwam ik op een open dag bij De Hunze. Ik mocht met mijn zusjes en een vriendinnetje in een C4x+ roeien maar ik had mijn oog al op de skiffjes laten vallen. Dat leek me wel wat. Vier jaar later roeide ik op het Junioren Wereldkampioenschap naar een bronzen medaille. Tijdens mijn studie in Amsterdam roeide ik bij Skøll. Daar heb ik hard getraind en hard geroeid. Dat resulteerde in drie medailles op drie Olympische Spelen. In Londen 2012 heb ik mijn laatste race als wedstrijdroeier gevaren. Sinds kort woon ik weer in Groningen en ben weer lid geworden van de Hunze. De cirkel is rond. Ik blijf hier roeien tot ik heel oud ben.

Simone van der Meulen

Lid

Op mijn 50e ontdekte ik het roeien. Ik wou dat ik veel eerder gestart was. Misschien had ik dan wedstrijden geroeid. Nu ben ik een recreatieve roeier en roei ook toertochten. Het is mijn manier van bewegen, liefst met een zonnetje er bij. Kou deert me niet echt. Van de beweging word je warm. Voor de rest trek je extra kleding aan als dat nodig is. Het roeien zelf brengt me tot rust, ook al span ik me in.
De vereniging en het gebouw stralen een prettige soberheid uit. En weet je wat ook zo mooi is: Je kunt tot op hoge leeftijd roeien.

Historie (mijlpalen)

19 februari 1886
Oprichting De Hunze
1913
Fusie met Wellgunde
1940-1945
Nieuw botenhuis en logo
1952-1992
Botenhuis in het Verbindingskanaal
2006
Waterwolfmarathon start
2016
130 jarig lustrumfeest
2019
Verbouw clubhuis