Over ons

Ons roeiwater

Groningen. Studentenstad met een bruisend uitgaansleven. Popstad die in januari even het middelpunt van de muziekwereld is met Noorderslag en Eurosonic. Groningen is ook een gezellige winkelstad en een oude hanzestad. Omringd door- en verbonden met water, is het een uitstekende uitvalsbasis om stad en provincie vanaf het water te verkennen.

Prachtige pakhuizen verwijzen naar het rijke handelsverleden. De open verbinding met zee, verklaart de verschillende havens die de stad rijk is.

Roeien door de grachten van Groningen kan vanaf het clubgebouw* van De Hunze. Kijk daar bij vooral ook omhoog onder de bruggen in het Verbindingskanaal. Onder de noemer ‘ Kunst onder bruggen’, staat op de onderkant van deze bruggen een kunstwerk.

Kanalen en diepen

Het Noord-Willemskanaal is de scheepvaartverbinding tussen de stad Groningen (Zuiderhaven) en de Drentsche Hoofdvaart bij Assen, ongeveer evenwijdig aan de A28. Via een sluisje is er een verbinding met het Paterswoldsemeer en via sluizen bij de Punt en Vries is Assen over het water te bereiken.
Het Winschoterdiep loopt van Groningen, vanaf de aansluiting op het Eemskanaal naar Winschoten. Vanaf dit diep is het Zuidlaardermeer te bereiken. Westwaarts loopt het water via de pittoreske Westerhavensluis naar het Hoendiep en het Leekstermeer. Het Aduarderdiep verbindt het Hoendiep met het Reitdiep.
Aan de noordkant stroomt het Reitdiep vanaf de stad tot Zoutkamp en dan verder het Lauwersmeergebied in. Vanuit het Reitdiep liggen Winsum en het Hoogeland binnen handbereik. Via een sluis in het Eemskanaal is het Damsterdiep te bereiken richting Appingedam en Delfzijl en eveneens via een sluis het Schoterdiep en zo het Schildmeer en van daaruit weer het Damsterdiep.

  • ervaren roeiers die lid zijn van een andere roeivereniging kunnen tegen een kleine vergoeding een roeiboot huren bij de Hunze.

Uitbreiding roeigebieden

Er zijn de laatste jaren meer mogelijkheden voor tochten bijgekomen. Zo is via een sluis in het Slochterdiep het nieuwe Woldmeer voor roeiers te bereiken.
Daarnaast zijn de Blauwe Stad en de omgeving van Winschoten door nieuwe verbindingen geschikt geworden om te roeien.n.b. Op het kaartje staan alleen de vaarwegen in de provincie Groningen.

Belangrijke Groningse vaarregels voor roeiers

Belangrijke regels die voor roeiers in- en om de stad Groningen gelden zijn onder andere:

  • Wij varen altijd stuurboordwal
  • Bij bruggen hebben boten die de stad invaren voorrang op boten die de stad uitvaren
  • Bij de Van Iddekinge- en de Kettwich Verschuurbrug (= richting Haren) gebruiken ploegen die de stad invaren uitsluitend het stuurboordgat.
  • Ploegen die stad uitvaren kunnen bij deze bruggen ook het uiterste stuurboord gat gebruiken!
  • Na de doorvaart bij de bruggen varen we snel door en houden direct stuurboordwal.
  • Op het stuk tussen de Kettwich Verschuurbrug en de Meerwegbrug houden we rekening met ploegen die op het rechte stuk (het zijkanaal naar het meer en de Meerwegbrug) naast elkaar hard willen varen. Geen eindeloze verhalen of (ploeg)besprekingen aan de oostzijde van dit kanaalvak!
  • Het bestuur van De Hunze adviseert alle roeiers/ploegen die op het Winschoterdiep varen gebruik te maken van fluorescerende bovenkleding. Daar vaart veel beroepsvaart namelijk. Dit advies geldt voor de boeg en de stuur en is een zwaarwegend advies. Er is geen verplichting op grond van de vaarregels. Handhavende autoriteiten spreken ons hier op aan.

Enkele afstanden vanaf De Hunze

PlaatsAfstandPlaatsAfstand
Reitdiep Sluis6,40 kmGarnwerd12,0 km
Aduarderdiep16,0 kmafslag Winsumerdiep17,0 km
Onderdendam24,0 kmElectra27,8 km
Zoutkamp34,2 kmLauwersoog50 km
Noord WillemskanaalRoeivereniging ARC26 km
Sluis De Punt12,7 kmSluis Tynaarlo14,7 km
Paterswoldse Meer sluis5,4  kmMeerweg7,4  km
ZuidlaarderMeer N13,7 kmDe Bloemert16,7 km
Zuidlaarder Meer  Z17,7 kmZuidlaren20,0 km
Leekstermeer NO8,0 kmLeekstermeer ZW11,8 km
Schildmeer18 kmAppingedam23 km