A.s. zaterdag vanaf 9.00 uur algeheel vaarverbod vanwege Gyas-Hunzerace. Zondag is alleen roeien richting Reitdiep mogelijk. Volg instructies van de wedstrijdleiding bij vertrek/aankomst.

Roeien

Marathons en toertochten

Bij De Hunze kun je verschillende soorten tochten roeien. Of er zelf een organiseren. Lees daarvoor de handleiding voor het organiseren van een toertocht.

Met een ploeg langere afstanden roeien kan soms in de vorm van een wedstrijd, vaker als prestatie- of toertocht. Bij de start van het jaar geven marathonliefhebbers aan voor welke tochten zij belangstelling hebben en beschikbaar zijn. Als je alleen of met andere Hunzeleden mee wilt doen aan een marathon, neem je contact op met de marathon- en toergroep: Ank Brouwer of Gerda Jaarsma. Het toerprogramma van De Hunze voor 2019 staat hieronder en er kunnen nog meer tochten bij komen in de loop van het jaar.
Ook roeiverenigingen elders in Nederland organiseren toertochten. Ze hebben vooral een gezelligheidskarakter, maar er zijn er ook die meer dan zestig kilometer lang zijn en dus een serieuze prestatie vragen. Voor een overzicht van alle roeitochten en marathons kun je kijken op Toer!
Bedieningstijden van bruggen en sluizen staan op de website van Rijkswaterstaat. Er hangt ook een boekje op het prikbord voor de provincie Groningen. Dit is ook online te raadplegen en te downloaden.

 

Toerkalender 2019 - ingevuld
Kalender-Toerroeien-2019-concept2.pdf
Hoe organiseer ik een toertocht.
Handleiding-organisatie-toertocht.pdf

Hunzetochten in de omgeving en soms elders

Hunzetochten worden door onze leden georganiseerd, met eigen boten vanuit De Hunze of met gehuurde boten bij een andere roeivereniging. Soms ook in combinatie met andere roeiverenigingen, zoals ARC (Assen) of Neptunus (Delfzijl). Er zijn tochten mogelijk van diverse afstand, type en locatie.
Gedurende het seizoen wordt de afstand langer, als training voor de Waterwolfmarathon van De Hunze op 4 oktober 2019!
Hieronder het toerprogramma, zoals dat er nu uitziet. Diverse groepjes organisatoren zijn er mee bezig dit rond te krijgen, maar hopelijk zijn de data wel definitief. Heb je belangstelling, reserveer dan die data en let op verdere berichtgeving via de website en inschrijflijsten op het publicatiebord bij De Hunze.

Toerkalender Hunze 2019

zaterdag 13 april, Enumatil: Totaal circa 25 kilometer met lunch bij huiskamercafé Tante Til. Ook voor beginners met kleine S. Organisatie: Carla Vlaskamp, Emmy v/d Werff en anderen.

onder voorbehoud 25 en 26 mei: Roeien in en om Den Bosch. Afhankelijk van beschikbaarheid boten. Overnachting in B&B.

onder voorbehoud zaterdag 9 t/m maandag 10 juni, driedaagse Delfzijl per dag ca 25 kilometer. Zaterdag heen over Schildmeer naar Neptunus in Delfzijl; zondag grote marentocht en maandag terug over het Damsterdiep, met uitbreiding ‘kleine marentocht’.  Je kunt meedoen op één, twee of drie dagen. Overnachting waarschijnlijk op camping Ekenstein in tent of trekkershut. Organisatie: Betty Goedewaagen en José Versteegh. Lees hier het verslag van deze  tocht van vorig jaar.

donderdag 20 juni, Midzomeravondtocht Zuidlaardermeer: Circa 35 kilometer. Start in de late middag, maaltijd in Noordlaren en daarna in de schemering terug. Met deelname van leden van Gyas. Organisatie: Ank Brouwer en Janneke Hoekstra.

onder voorbehoud zaterdag 6 en zondag 7 juli, Weekend roeien door het Westerkwartier en over het Hoogeland: Overnachting Camping Leenstertillen overnachting in Trekkerstent of eigen tent. Eten in Leens of bbq op het terrein? Deelname op één of beide dagen. Zaterdag circa veertig kilometer, zondag circa dertig kilometer. Ook combinatie roeien en fietsen is mogelijk, mits je daarvoor zelf een maatje hebt. Organisatie: Gerda Jaarsma en Astrid van der Vlugt.

donderdag 15 augustus, Landelijke midweekroeidag: Bij roeiverenigingen verspreid door het land. Circa dertig kilometer, soms afgewisseld met fietsen. Voor het volledige programma zie later het prikbord en op onze website. Opgave en betaling via Emmy van der Werff vóór 1 augustus 2019?

zondag 25 augustus, Tocht om de Oost: marathonafstand van 52 kilometer Met vijf sluizen door het Ommeland; eventueel als estafette met wissel in Onderdendam. Organisatie: Gert Bosma en Trijntje Buiter. Dit is dé kans voor marathonroeiers om hun uithoudingsvermogen te testen!

vrijdagen in augustus/september, Heen en weer naar Garnwerd: circa 25 kilometer ter afsluiting van de jeugdzomerweken. Organisatie: Jeugdinstructeurs.

zondag 9 september, Garnwerd vice versa circa 25 kilometer voor nieuwe leden onder begeleiding van ervaren toerroeiers.  Dé kennismaking met het  langere  en gezellige roeien. Organisatie: Astrid van derVlugt en José Versteegh.

woensdag 2 oktober, Voorroei van de Waterwolfmarathon:  54 kilometer voor met name organisatoren/vrijwilligers, die 6 oktober actief zijn.

zondag 6 oktober  Waterwolfmarathon 53 kilometer als wedstrijd- of prestatietocht met landelijke deelname en geregeld ook deelnemende ploegen uit Duitsland: zie Waterwolf.

onder voorbehoud woensdag 23 oktober, Johan D. Voorsmitbokaal: Vijftig kilometer Delfzijl vice versa: Estafette voor jeugd en junioren. Met pannenkoekenlunch bij RV Neptunus. Organisatie Jeugd-instructeurs, -bestuur en ouders.

Nadere aankondigingen met meer informatie en mogelijkheden tot inschrijven volgen in de regel uiterlijk drie weken van tevoren. Raadpleeg daarvoor geregeld deze website en/of kijk op het publicatiebord in de hal van ons clubhuis.

Marathons en KNRB - tochten

Marathons, zijn volgens afspraak meer dan vijftig kilometer lang. Ze vragen in de regel meer snelheid en uithoudingsvermogen. Veel marathons kunnen ook als wedstrijd geroeid worden. De meest prestigieuze is de Friese Elf Steden Roeimarathon: Al meer dan 25 jaar een heftige strijd om de prijzen en de elf – stedenkruisjes.

Voor Hunzeleden is meedoen aan tochten van de KNRB kalender afhankelijk van diverse factoren: Aantal belangstellenden, beschikbaarheid van boten (bij de betrokken vereniging of die van de Hunze en de daarbij behorende transportmogelijkheden) en de beschikbaarheid van een ‘trekker’ binnen de groep van belangstellenden. Krijgen we geen boot bij elkaar, dan kun je als ‘enkeling’ soms meeroeien in een incomplete ploeg van een andere vereniging.
De data van alle KNRB – marathons voor dit jaar staan in onderstaande download.
Heb je belangstelling om een bepaalde tocht mee te doen, meld je dan bij de maratoergroep: Ank Brouwer of Gerda Jaarsma.

In 2006 werd in het kader van 120 jaar Hunze voor de eerste keer de Waterwolfmarathon georganiseerd; sindsdien is dit een jaarlijks evenement waaraan ploegen uit het hele land en vanuit het buitenland meedoen. Deelname van Hunze-ploegen is uiteraard een must!

KNRB-marathonkalender 2019
Maratonkalender-2019-publicatie-.pdf

Toerroeien in binnen- en buitenland

Het KNRB – toerprogramma biedt per jaar een gevarieerd aanbod aan trektochten en standplaatsweken in diverse landen. Ook zijn er vanuit landelijke roeibonden tochten voor internationale deelname; zie FISA met in 2018 een tocht op de Middelandse Zee bij de Costa Brava in Spanje en bijvoorbeeld bij de Deutsche RuderVerein de pagina Wanderrudern. Tot slot is het ook leuk roeien in Frankrijk. Kijk daarvoor op deze website.