Roeien

Marathons en toertochten

Bij De Hunze kun je verschillende soorten tochten roeien. Of er zelf een organiseren.

Met een ploeg langere afstanden roeien kan soms in de vorm van een wedstrijd, vaker als prestatie- of toertocht. Bij de start van het jaar geven marathonliefhebbers aan voor welke tochten zij belangstelling hebben en beschikbaar zijn. Als je alleen of met andere Hunzeleden mee wilt doen aan een marathon, neem je contact op met de marathon- en toergroep: Ank Brouwer of Gerda Jaarsma. Het toerprogramma van De Hunze voor 2019 staat hieronder en er kunnen nog meer tochten bij komen in de loop van het jaar.
Ook roeiverenigingen elders in Nederland organiseren toertochten. Ze hebben vooral een gezelligheidskarakter, maar er zijn er ook die meer dan zestig kilometer lang zijn en dus een serieuze prestatie vragen. Voor een overzicht van alle roeitochten en marathons kun je kijken op Toer!
Bedieningstijden van bruggen en sluizen staan op de website van Rijkswaterstaat. Er hangt ook een boekje op het prikbord voor de provincie Groningen. Dit is ook online te raadplegen en te downloaden.

 

Hunzetochten in de omgeving en soms elders

Hunzetochten worden door onze leden georganiseerd, met eigen boten vanuit De Hunze of met gehuurde boten bij een andere roeivereniging. Soms ook in combinatie met andere roeiverenigingen, zoals ARC (Assen) of  de marathoncommissie van studentenroeivereniging GYAS. Er zijn tochten mogelijk van diverse afstand, type en locatie.
Gedurende het seizoen wordt de afstand langer, als training voor de Waterwolfmarathon van De Hunze op 4 oktober 2019!
Hieronder het toerprogramma, zoals dat er nu uitziet. Diverse groepjes organisatoren zijn er mee bezig dit rond te krijgen, maar hopelijk zijn de data wel definitief. Heb je belangstelling, reserveer dan die data en let op verdere berichtgeving via de website en inschrijflijsten op het publicatiebord bij De Hunze.

Toerkalender 2019 - gewijzigd
Kalender-Toerroeien-2019-0.3.docx

Marathons en KNRB - tochten

Marathons, zijn volgens afspraak meer dan vijftig kilometer lang. Ze vragen in de regel meer snelheid en uithoudingsvermogen. Veel marathons kunnen ook als wedstrijd geroeid worden. De meest prestigieuze is de Friese Elf Steden Roeimarathon: Al meer dan 25 jaar een heftige strijd om de prijzen en de elf – stedenkruisjes.

Voor Hunzeleden is meedoen aan tochten van de KNRB kalender afhankelijk van diverse factoren: Aantal belangstellenden, beschikbaarheid van boten (bij de betrokken vereniging of die van de Hunze en de daarbij behorende transportmogelijkheden) en de beschikbaarheid van een ‘trekker’ binnen de groep van belangstellenden. Krijgen we geen boot bij elkaar, dan kun je als ‘enkeling’ soms meeroeien in een incomplete ploeg van een andere vereniging.
De data van alle KNRB – marathons voor dit jaar staan in onderstaande download.
Heb je belangstelling om een bepaalde tocht mee te doen, meld je dan bij de maratoergroep: Ank Brouwer of Gerda Jaarsma.

In 2006 werd in het kader van 120 jaar Hunze voor de eerste keer de Waterwolfmarathon georganiseerd; sindsdien is dit een jaarlijks evenement waaraan ploegen uit het hele land en vanuit het buitenland meedoen. Deelname van Hunze-ploegen is uiteraard een must!

KNRB-marathonkalender 2019
Maratonkalender-2019-publicatie-.pdf

Toerroeien in binnen- en buitenland

Het KNRB – toerprogramma biedt per jaar een gevarieerd aanbod aan trektochten en standplaatsweken in diverse landen. Ook zijn er vanuit landelijke roeibonden tochten voor internationale deelname; zie FISA met in 2018 een tocht op de Middelandse Zee bij de Costa Brava in Spanje en bijvoorbeeld bij de Deutsche RuderVerein de pagina Wanderrudern. Tot slot is het ook leuk roeien in Frankrijk. Kijk daarvoor op deze website.