Roeien

Ongewenst gedrag

De Hunze staat al heel lang bekend om zijn goede sfeer. En die willen we zo houden! Daarom hebben we regels opgesteld om ongewenst gedrag te voorkomen. Ook bieden we hulp aan volwassenen, kinderen en jongeren die op De Hunze iets meemaken wat ze niet fijn vinden. Daarvoor zijn er vertrouwenspersonen.

De Hunze wil dat alle leden zich prettig voelen bij de vereniging. Als je je niet prettig voelt op De Hunze, dan kun je dat bespreken met de coaches. Als je dat bespreken lastig vindt, dan kun je mailen of bellen naar de vertrouwenspersonen. Dat kun je ook doen als je denkt dat coaches of ander leden de regels overtreden.
Eva van Riel, Marleen Pastoor en Jan Winters zijn de Vertrouwenspersonen Ongewenst Gedrag. Je kunt zelf met hen contact opnemen. Je kiest zelf ook met welke vertrouwenspersoon je contact opneemt. Hier staat hoe je de vertrouwenspersonen kunt bereiken.

Wat doen de vertrouwenspersonen

De vertrouwenspersonen luisteren altijd naar jouw verhaal. Ze vertellen aan niemand dat jij met hen hebt gepraat. Ze zijn verplicht om daarover te zwijgen. Alleen als jij het goed vindt, zullen ze actie ondernemen. Contact opnemen met de vertrouwenspersonen is dus altijd goed!
Om er voor te zorgen dat iedereen zich prettig voelt op De Hunze, zijn er ook regels opgesteld. De officiële regels van De Hunze en het beleid over ongewenst gedrag vind je hier.
Sommige regels spreken vanzelf: Je mag geen geweld gebruiken, niet stelen, niet discrimineren, vernielen of drugs gebruiken. Andere regels gaan over grensoverschrijdend gedrag tussen leden en tussen coaches en roeiers.

Regels in het kort

  • Niet pesten, ook niet via sociale media.
  • Grappen over uiterlijk zijn nooit leuk. Niet doen. Ook seksueel getinte grappen moet je niet maken, ook niet als je vindt dat ze best moeten kunnen.
  • Coaches moeten afstand houden tot hun leerlingen. Dus: ze raken roeiers alleen aan als ze hebben uitgelegd waarom. Iemand onverwacht of tegen zijn of haar zin aanraken, kan heel vervelend zijn voor die persoon. Coaches en instructeurs douchen ook niet samen met leerlingen.
  • Afspraken met coaches en instructeurs maak je buiten de kleedkamers.
  • Alleen als jeugdleden in de kleedruimte te veel rommel maken gaat een coach de kleedruimte binnen.
  • Coaches kunnen beter aan meer dan één roeier lesgeven.
  • Een coach mag niet één leerling apart thuis uitnodigen.
  • Tijdens trainingsweekenden slapen coaches/instructeurs apart van de roeiers.