Roeien

Eerdere edities

Vanaf 2016 is het Waterwolf-traject waarover de tijd is opgenomen met twee kilometer ingekort; door verplaatsing van de herstart naar het dorp Niezijl om redenen van veiligheid en eerlijkheid van de wedstrijd. Met deze inkorting is rekening gehouden bij het bepalen van de nieuwe baanrecords. In 2018 moest een ander traject geroeid worden vanwege werkzaamheden aan de brug in het schilderachtige Niezijl.
Foto's, verslag en uitslagen van 2020 staan hieronder, evenals een overzicht van de herberekende baanrecords.
De foto's in de eerste galerij zijn afkomstig van Henk de Boer, waarvoor dank.

Met dank aan alle deelnemers en vrijwilligers voor de medewerking aan en handhaving van de COVID-maatregelen.

Ondanks de beperkingen vanwege COVID een mooie marathon

De Waterwolf marathon is dit jaar op een prachtige dag gevaren, jagende wolken, zon, beetje regen en een sterk vlagende tegenwind vanaf Garnwerd. Ook het veld was heel gevarieerd dit jaar. Veel studenten van Aegir en Gyas, veel Hunze-ploegen en zowel ervaren marathonploegen als nieuwelingen die het allemaal gehaald hebben. Ook de nieuwelingen: gefeliciteerd.

Er zijn snelle tijden gevaren. Gyas 2 in de heren C4* heeft een prachtige tijd van 3 uur en 10 minuten gevaren. In de C2*-vrij is door RIC een tijd van 3 uur en 49 minuten neergezet, een nieuw baanrecord voor deze categorie. Daarnaast mogen de twee skiffs (ARC en de Hunze) met tijden van 4 uur en 0 minuten en 4 uur en 20 minuten ook niet onvermeld blijven.

In verband met de omstandigheden worden de medailles aan de verenigingen nagestuurd.

Niezijl

Winnaars Waterwolf 2019

De Waterwolf marathon 2019 verliep succesvol. Er deden 66 roeiers mee in zestien ploegen, waarvan dertien Hunzeleden. Er waren zeven wedstrijdploegen.
De deelnemende verenigingen Aegir, ARC, de Compagnie, ’t Diep, de Grift, Gyas, de Hunze, de Laak, RIC, Rijnmond, en Viking leverden mooie prestaties: Viking, in een C4x+, was de snelste wedstrijdploeg (04:04:16). De tweede zeer verdienstelijke wedstrijdtijd werd gezet door RIC, in een C2x+ (04:12:59). De snelste Hunzewedstrijdploeg (Hunze/Tubantia combi) was in de C2x+ Jaap Lubbers (04:27:14). Bij de prestatietocht leverde de de Grift de beste tijd in een C2x+ (04:39:53), vrij kort daarop gevolgd door Gyas C2x+ (04:50:10).

Het was goed weer, met een stevige wind (5 Bft, OZO), vrij koud, maar geen regen. Na de Ga-brug (Hoendiep- van Starkenborghkanaal) moesten de ploegen vrij lang wachten op doorvaart naar het Niezijlsterdiep. Daar, na de herstart, konden ze lekker beschut tegen de wind, doorstomen naar Electra. Van daar was meestal met schuin wind tegen, het tweede deel van de marathon met finish bij de Platvoetbrug. Geen epische marathon, maar wel een stevige. Ook de Waterwolf 2019 was dus weer een mooie tocht. Na afloop op De Hunze, fladderak en medailles op het vlot, … heerlijk warm en een lekker paella.
Met dank aan alle Waterwolfvrijwilligers, en societeitsvrijwilligers voor een geslaagde marathon. Iedereen tot volgend jaar…… Méér foto’s bekijk je op: Waterwolf 2019 .
In 2019 werden ook de eerste drone-opnames gemaakt, die een mooi beeld geven van de situatie vanaf Electra.
https://www.youtube.com/watch?v=4RydsdlzyKI

Overzicht uitslagen waterwolf 2019

Winnaars Waterwolf 2018

De dertiende editie van de Waterwolf roeimarathon was een succes. Alle 83 roeiers in 22 ploegen volbrachten de tocht. Dat is de op één na grootste hoeveelheid deelnemers van alle edities. En aan de vulling van de sluis te zien konden er nog wel meer ploegen meedoen. Volgend jaar dus!
De omstandigheden waren goed, met een beetje wind, niet teveel.
De eerste drie binnenkomsten bij de finish voor de Platvoetbrug waren:
1: Hunze: René Brandhoff in de IJsvogel, binnenkomend om 13.27 uur.
2: Hunze: Marcel Woortman, Janneke Bosch en Ollie Becker in de Jaap Lubbers, 13.30 uur.
3: Hunze: Klaas Breunis in de Kemphaan 13.47 uur.

De volgende aankomsten waren de C4x+ van De Laak (13.50 uur) in de Omlandia, de Gyas heren C2x+, de Strijders met de lange ij in de Skaad (13.56 uur), Rijnmond II in de C4x+ de Groeninga (14.03 uur) en de damesploeg Hoogmoed van Gyas in de C2x+ Axolotl (14.08 uur).
De Mix C2x+ was het wedstrijdveld. Deze is gewonnen door de Hunzeploeg in de Jaap Lubbers met de bovengenoemde aankomsttijd van 13.30 uur. Tweede werd de gelegenheidscombinatie Aegir/Argo in de Adolf van Nassau.

Het Waterwolftraject 2018 was gewijzigd wegens werkzaamheden. Daardoor moest er langer rechtdoor gevaren worden over relatief breed water en de wedstrijdafstand was iets groter. Het voordeel van deze gewijzigde route was dat de tegenstanders langer in het zicht bleven. Daarentegen was de route eentoniger.
De stemming tijdens de marathon, ook bij de vrijwilligers, was goed, en iedereen was bijtijds binnen. De laatste ploeg was rond 18.00 uur bij De Hunze. Daarna werd ook de maaltijd geserveerd, waar iedereen smakelijk van at.
Hopelijk doen er volgend jaar evenveel -of beter nog- meer ploegen mee. Alles wordt in het werk gesteld om ook de veertiende editie van de Waterwolf in 2019 tot een succes te maken.

Tijden per categorie
uitslag_records-2018_categorie..pdf
Alle tijden 2018
uitslag-WW2018-kort.pdf

Uitslagen en nieuw baanrecord 2017

Een terechte overall winnaar qua tijd is de GYAS-heren C2x+ met de wedstrijdroeiers Nanne Sluis en Geert Hemminga en stuurvrouw Merel Jacobs in drie uur 25 minuten en 42 seconden. Zij vestigen een nieuw baanrecord. De Hunze-Mixed Mariken Stegmann en Ernst Arbouw roeien in de dubbel 2-boot Tweestrijd in overall de tweede tijd van drie uur 43 minuten en 48 seconden.

Winnaar in de categorie C4x+ mixed is de Combi ZRZV/DDS/Laak geworden. Eerste mix C2x+ is De Hunze met Tanja van den Bergh, Klaas Breunis en Hedwig van de Ruit in de Hoornsediep.
Er hebben dit keer verheugend veel Hunzeleden meegedaan. Behalve reeds genoemde ploegen roeien in de Dollard(!) Vincent Hendriks, Renze Rispens en Nynke Bender (tweede in Heren C2x+). In de Hoendiep zetten Guido Hellendoorn, Gert Bosma en  Altinus Meijer hun beste beentje voor. En in de Jan Herman Schokkenbroek doen Monique Hammink, Jeroen Oppenheimer, Koert Jan Bruins, Jelmer Krips en Barbro Melgert mee. Bovendien roeit Job Kwakman als invaller mee in de C4x+ van de Laak.
Tijdens  de voorroei op 27 september j.l. roeien Niki Dieckmann, Wouter Landsman, Katharina Kloppenburg, Gerda Jaarsma en wedstrijdleider Melvin Twellaar  (ex-Hunze en nu Aegirlid) de 52 kilometer uit.

De stad Groningen is verder vertegenwoordigd door drie GYAS-ploegen; de nog jonge marathoncommissie van deze vereniging kan er trots op zijn:  de snelste tijd van het hele veld, de snelste tijd van de prestatiecategorie voor de Heren C2x+ en de ‘jonge dames C4x+’ heeft zich, ondanks de tegenwind op het laatste stuk, ook niet gewonnen gegeven.

Andere ploegen gaan voor de zoveelste marathon (de Laak met zekere Lauwerskranswinnaar 2017 Kees van Maaren) of puur om het genieten van een dag op het water.
Na afloop staat er dan uiteraard een heerlijke driegangen maaltijd gereed voor deelnemers en vrijwilligers, verzorgd door Hunzelid Linda&Co.

De Waterwolfcommissie bedankt de deelnemers voor de prettige sfeer en de vrijwilligers voor hun inzet rond dit geweldige en vooral ook sportieve evenement.

Foto’s zijn te bekijken en downloaden via de links: ploegen/roeiers en via vrijwilligers/organisatie.