Vaarweginformatie: het Noord-Willemskanaal kan gestremd zijn ter hoogte van de A.G.S.R. Gyas, in verband met werkzaamheden.

Roeien

Toerroeien

Bij De Hunze kun je verschillende soorten tochten roeien. Of er zelf een organiseren.

Met een ploeg langere afstanden roeien kan soms in de vorm van een wedstrijd, vaker als prestatie- of toertocht. Het marathon-programma 2020 van de knrb kun je onderstaand vinden en downloaden. Voor de fanatici zijn er meerdere ‘klassementen’: van individueel tot per vereniging. Betrekkelijk nieuw is het knrb-marathon-wedstrijdklassement; alleen voor C2* en C4+-boten. Zie verder voor alle informatie. n.b. Veel hiervan is afgelast i.v.b. COVID19.

Ook roeiverenigingen elders in Nederland organiseren toertochten. Ze hebben vooral een gezelligheidskarakter, maar er zijn er ook die meer dan zestig kilometer lang zijn en dus een serieuze prestatie vragen. Voor een overzicht van alle roeitochten en marathons kun je kijken op Toer!
Bedieningstijden van bruggen en sluizen staan op de website van Rijkswaterstaat. Er hangt ook een boekje op het prikbord voor de provincie Groningen. Dit is ook online te raadplegen en te downloaden.

 

Hunzetochten in de omgeving en soms elders

Hunzetochten worden door onze leden georganiseerd, met eigen boten vanuit De Hunze of met gehuurde boten bij een andere roeivereniging. Soms ook in combinatie met andere roeiverenigingen, zoals ARC (Assen) of  de marathoncommissie van studentenroeivereniging GYAS. Er zijn tochten mogelijk van diverse afstand, type en locatie. Gedurende het seizoen wordt de afstand langer, als training voor de Waterwolfmarathon van De Hunze op 4 oktober 2020!
Hieronder het toerprogramma, zoals dat er nu uitziet, net als vorige jaren startend met een ‘marathonclinic’. Diverse groepjes organisatoren zijn er mee bezig dit rond te krijgen, maar in principe  zijn de data wel definitief. Heb je belangstelling, reserveer dan die data en let op verdere berichtgeving via de website en inschrijflijsten op het publicatiebord en/of de toerklapper in de clubzaal.

De Toerkalender van De Hunze vind je op de pagina “Documenten“.

Zelfstandig een toertocht roeien?

Tips voor de organisatie van een toertocht vind je bij documenten.

Verder is er een overzicht van beschreven tochten, zodat je zelf het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. En er stimulering vind je bij Roei-ervaringen verslagen van recent geroeide tochten.

Deze zijn ingedeeld naar:
* toertochten vanuit de Hunze: zowel één- als meerdaagse. Deze tochten kun je zelfstandig roeien, mits je MPB(permissie van het bestuur) hebt gekregen voor het langer dan 2 uur gebruiken van de boot/boten. LET OP; sommige beschrijvingen zijn gedateerd.. zoek dus wel uit of er wijzigingen zijn, bijv. t.a.v. sluistijden. Tip voor het organiseren van een toertocht vind je elders..
In 2020 zijn 2 toertochten in Groningen geroeid met botenvervoer naar start en/of eindpunt. Deze kun je (helaas) niet zelfstandig maken.

* 1-daagse tochten elders: hierbij gebruik je in de regel boten van een andere roeivereniging, meestal op basis van een huurcontract en betaling van kosten. Uitzondering: Friese Elfsteden Roeimarathon in Hunze-boten.

* meerdaagse tochten in Nederland: organisatie door Hunze-leden/toergroep of de KNRB-toercommissie. Vaak éénmalig, maar als suggestie voor herhaling opgenomen.

* meerdaagse tochten in het Buitenland; organisatie door andere Roeiverening, Hunze-toergroep, Hunze-leden al of niet in combinatie met leden van andere roeiverenigingen of KNRB-toercommissie.

Veel van de onderstaande informatie is ook op papier ter inzage beschikbaar -> ordner in de clubzaal(?) In een tijdschriftenbak aldaar zijn van enkele tochten ook gelamineerde beschrijvingen en/of kaarten aanwezig: deze zijn te leen; svp vastbinden aan de boot en terugbrengen!!

Overzicht toertochten

Dit blok is in ontwikkeling!!

 

 

Marathons en KNRB - tochten

Marathons, zijn volgens afspraak meer dan vijftig kilometer lang. Ze vragen in de regel meer snelheid en uithoudingsvermogen. Veel marathons kunnen ook als wedstrijd geroeid worden. De meest prestigieuze is de Friese Elf Steden Roeimarathon: Al meer dan 25 jaar een heftige strijd om de prijzen en de elf – stedenkruisjes.

Voor Hunzeleden is meedoen aan tochten van de KNRB-marathonkalender afhankelijk van diverse factoren: Aantal belangstellenden, beschikbaarheid van boten (bij de betrokken vereniging of die van de Hunze en de daarbij behorende transportmogelijkheden) en de beschikbaarheid van een ‘trekker’ binnen de groep van belangstellenden. Krijgen we geen boot bij elkaar, dan kun je als ‘enkeling’ soms meeroeien in een incomplete ploeg van een andere vereniging.
De data van alle KNRB – marathons voor dit jaar staan in onderstaande download. Vanaf 2019 moeten ploegen zich voor deelname aanmelden via de knrb-inschrijvingen-site. Dit gebeurt door een bestuurslid of ander bevoegd persoon: bij de Hunze doet Betty Goedewaagen dit; mail haar via met alle gewenste informatie.
Heb je belangstelling om een bepaalde tocht mee te doen, maar heb je geen ploeg, meld je dan bij de maratoergroep: Ank Brouwer of Gerda Jaarsma. Dan kunnen we proberen alsnog een boot vol te krijgen. Bij hen kun je ook terecht met vragen.

In 2006 werd in het kader van 120 jaar Hunze voor de eerste keer de Waterwolfmarathon georganiseerd; sindsdien is dit een jaarlijks evenement waaraan ploegen uit het hele land en vanuit het buitenland meedoen. Deelname van Hunze-ploegen is uiteraard een must!

De marathonkalender van de KNRB vind je op de pagina “Documenten“.

Toerroeien in binnen- en buitenland

Het KNRB – toerprogramma biedt per jaar een gevarieerd aanbod aan trektochten en standplaatsweken in diverse landen. I.v.m. COVID19 gaat dit niet door. Er zijn in de zomer wel boten(wagen-)weken in Nederland, zie hier!

Ook zijn er normaliter vanuit landelijke roeibonden tochten voor internationale deelname; bijvoorbeeld de VogaLonga in Venetië op 31 mei 2020 of bij de Deutsche Ruder Verein de pagina Wanderrudern. Tot slot is het ook leuk roeien in Frankrijk. Kijk daarvoor op deze website.