Let op! Voorwaardelijk vaarverbod Julianabrug in de periode tussen maandag 16 mei en zaterdag 4 juni. In die periode geldt: maandag tot en met vrijdag:  doorvaart uitsluitend mogelijk tussen 17:00 en zonsondergang. zaterdag en zondag: doorvaart vrij (zie nader: Werkzaamheden Muntingbrug en Julianabrug: gevolgen voor onderdoorvaart bruggen – KGR De Hunze)

Roeien

Route Blauwe Stad
Roeien-Toertocht-Blauw-Stad-dag-1.pdf

Verslag van de Lustrumroeifietstocht Blauwe Stad, 28 en 29 mei 2016

Totale afstand: Ruim 100 kilometer in twee dagen.
Aantal deelnemers: Dertig, verdeeld over drie C4-en en elf fietsen.
Weersverwachting: Harde wind uit het noordoosten en kans op veel buien, maar gelukkig blijkt dit niet te gelden voor het noorden – het hele weekend hebben we geen druppel gevoeld. De zon laat zich zelfs geregeld zien!
De organisatie (Marja-Leena, Astrid en Feite) heeft een leuke, originele opzet bedacht. De tocht bestaat uit twee delen, waarvoor men zich van te voren kon inschrijven: Of voor een halve afstand roeien en de andere helft fietsen (en andersom), of de tocht in z’n geheel roeien of fietsen, of voor slechts een dag roeien en/of fietsen. Kortom, een behoorlijk knap staaltje logistieke planning (met dank aan Feite!).
Speciaal voor de fietsers zijn de routes duidelijk beschreven, compleet met alle knooppunten op een sticker voor op je stuur.

Het is een mooie tocht door, voor mij – Wypkeline Wichers-Hoeth- althans redelijk onbekend gebied: Harkstede, Noordbroek, Scheemda.
Op de afgesproken lunchplek, in het haventje van Zuidbroek, treffen de beide groepen elkaar weer. Daar wacht ons een enorme verrassing: Een delegatie van het bestuur (Maarten en Frank) en een deel van de Lustrumcommissie (Frank de Vries en Linda Dekker) staan ons op te wachten met een vorstelijke picknick, uitgespreid op het gras: grote schalen met rijk gevulde salade, heel veel broodjes, krentenbollen en verschillende soorten kaas en vleesbeleg, potten jam, vruchten, karnemelk, gewone melk, echte borden, bekers, vorken en messen. En met op de achtergrond de Hunzevlag!

Dit is ook de wisselplek; fietsers stappen in de boot en roeiers op de fiets (dat betekent passen en meten, fiets uitzoeken, zadels omhoog, zadels omlaag, stuurpennen uittrekken of juist naar beneden, ‘t is mie ja wat!)
We roeien (onder andere over het Blauwe Meer – een primeur ! – en fietsen (een heel eind om!) door naar camping De Bouwte in Midwolda. Daar, op het terras in de nog warme avondzon, smaakt de eerste slok van een lekker koud biertje op z’n allerbest!
Terwijl sommigen van ons in een trekkershut hun bed opmaken en anderen hun tent opzetten (met dank aan Alex, echtgenoot van Rita, die zich het hele weekend beschikbaar stelde om alle bagage te vervoeren!) wordt er in de kantine een lange tafel gedekt voor een, naar blijkt, prima en gezellig lopend buffet.

Zondag stappen we in hernieuwde samenstelling weer in de boot en op de fiets om de terugtocht in te zetten. Nu roeiend langs het industriecomplex bij Delfzijl en door verschillende sluizen. De roeitrajecten vallen door hun lange rechte einden soms niet mee, en ook voor de fietsers is het af en toe afzien, knokkend tegen de wind in (zaterdag) en door onbedoelde omwegen.
De formule van de vorige dag is dezelfde, maar nu is de wisselplaats op het terras van camping Ekestein bij Appingedam.
Om vijf uur stappen de fietsers bij De Hunze af – de roeiers komen pas om kwart voor zeven aan – en daar staan zowaar alweer gedekte tafels voor ons klaar met een heerlijke kop soep met brood, wederom verzorgd door de Lustrumcommissie (Linda, Frank, José Versteegh) met gratis drankjes: Op z’n Grunnnings gezegd: het kon minder!
Marja Leena, Astrid en Feite namens ons allen: heel erg bedankt!!