Oude Winschoterdiep; doorvaart geblokkeerd in de weken 22, 23 & 24. Er worden dan sloopwerkzaamheden uitgevoerd boven dat water. Wanneer daar wordt gewerkt ligt er een ballenlijn in het water om de doorvaart te blokkeren.

Afwisselend roeiweekend Hunze

Home » Nieuws » Afwisselend roeiweekend Hunze

Afwisselend roeiweekend

Een korte wedstrijd op eigen roeiwater in een gladde boot versus een lange toertocht op onbekend water in een coastal boot; het lijken twee onverenigbare uitersten van de roeisport. Mariken Stegmann combineerde ze echter in een weekend. “Dat vind ik juist zo leuk aan roeien, dat het een ontzettend gevarieerde sport is” vertelt ze. Ze beleefde een afwisselend roeiweekend eind september 2019. Hieronder volgt een kort verslag van beide evenementen.

EenTweetjesWedstrijd 2019

Op zaterdag 21 september vond de tweede editie van de EenTweetjesWedstrijd plaats. Er lagen zes boten aan de start: drie dubbeltweeën, twee skiffs en een boordtwee. “Door de correctiefactoren kunnen de verschillende boottypes tegen elkaar roeien” licht Mariken toe. Daarnaast wordt er bij deze wedstrijd ook gecorrigeerd voor leeftijd en geslacht. De vorige editie hadden de deelnemers te maken met behoorlijk wat golfslag en flinke wind tegen.”Nu waren de omstandigheden tamelijk perfect: zonnig en een mild windje mee.” De wedstrijdleiding was in handen van twee Gyas-kamprechters, aangevuld met vrijwilligers van de Hunze. “Ernst Arbouw en ik hadden echt een goede race: we kwamen snel in een lekker tempo en roeiden heel fijn samen. Het is heerlijk als dat lukt, de boot schoot over het water.” Dat leverde Ernst en Mariken ook de winst op: in een gecorrigeerde tijd van 06:01,4 bleven ze de concurrenten net voor. Voor alle uitslagen: zie onderstaand document.


De overkoepelende kustroeivereniging Dutch coastal rowing (DCR) kocht onlangs een tweede yole de mer. Deze zeebestendige boten kunnen door leden van DCR worden gebruikt op zelfgeorganiseerde tochten. “Voor deze eerste tocht met de nieuwe boot, de Razende Bol, namen roeiers uit Den Haag het initiatief,” zegt Mariken. “Op facebook zag ik dat er nog een vijfde roeier nodig was. En omdat het plan was om van Almere naar de Marker Wadden te roeien en ik daar nog nooit geweest was, heb ik me direct aangemeld.” De vijf roeiers uit Apeldoorn, Amersfoort, Den Haag en Groningen planden de tocht via internet. Zo werd uitgezocht welke boothelling er gebruikt kon worden, wat de kompaskoers en de afstand zou worden (totaal 43 km), hoe de weersvoorspelling was (zonnig, 3-4 Bft), en waar op de Marker Wadden aangelegd kon worden.

“Op de heenweg hadden we golven van schuin achter, dat was lastig roeien, maar we gingen wel hard” vertelt een enthousiaste Mariken. “De Marker Wadden zijn echt een aanrader. De eilanden zijn opgespoten en nog erg nieuw, maar nu al heel groen en er zitten veel vogels. Jammer dat we maar relatief kort de tijd hadden om er rond te lopen.” Op de terugtocht had de groep wind tegen, maar ook onder die omstandigheden functioneerde de nieuwe boot prima. “Echt een heerlijke dag op het water, en het blijft geweldig om roeiend nieuwe plekken te ontdekken!” Voor een impressie van de heenweg zie hier de animatie door Hessel Tacoma: https://www.relive.cc/view/vXOd33Aejkv