Vereniging

Home » Vereniging

Vereniging

Koninklijke Groninger Roeivereniging De Hunze is de enige ‘burgerroeivereniging’ in Groningen. Iedereen vanaf tien jaar kan lid worden en is van harte welkom. Roeiers krijgen bij ons volop mogelijkheden en deskundige begeleiding om op sportief vlak het beste uit zichzelf te halen.

Onze vereniging werd op 19 februari 1886 opgericht. Het recht het Predicaat Koninklijk te voeren werd door H.M. Koningin Juliana verleend ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de vereniging in 1961. Onze vereniging heeft als doel de roeisport te bevorderen en de leden de gelegenheid te geven tot gezellig verkeer. De roeisport werd en wordt actief beoefend. Op wedstrijden, zowel nationale als internationale, worden regelmatig finaleplaatsen bereikt en medailles gewonnen. Het grootste deel van de leden roeit in en om de stad Groningen in een meer ontspannen sfeer. De leeftijd varieert van 12 tot 91 jaar. Mede door haar centrale ligging in de stad heeft De Hunze altijd deel uitgemaakt van stedelijke evenementen en een duidelijke plaats verworven in het Noorden.

Van 1952-1992 was onze vereniging gehuisvest op een mooie plek aan de Ubbo Emmiussingel, in het Verbindingskanaal. Er is een zevenjarige strijd geleverd door het toenmalige bestuur om dat botenhuis te realiseren, nadat het vorige onderkomen werd verwoest bij de bevrijding van de stad in 1945. In 1986 bleek deze huisvesting ineens niet meer zo definitief. Toen bleek dat het gemeentebestuur van de stad de locatie van het botenhuis had opgenomen in zijn bouwplannen. Onvermijdelijk was ten slotte het feit dat het nieuwe Groninger Museum, naar een ontwerp van Alessandro Mendini, daar gebouwd zou worden. Gevolg is dat De Hunze vanaf 1992 haar activiteiten ontplooit vanuit het botenhuis aan de Praediniussingel 32.

Het mooie verenigingsgebouw in het hart van de stad biedt ruimte aan tal van activiteiten. Het is ontworpen door Gunnar Daan en is te vinden op tien minuten van het centraal station en in het stadscentrum. Het vormt het vertrekpunt voor de boten in drie richtingen: naar het noordwesten over A en Reitdiep naar Dorkwerd, naar het zuidoosten over het Noord-Willemskanaal naar de Witte Molen, in de buurt van de provinciegrens en naar het oostzuidoosten over het Verbindingskanaal en het Winschoterdiep naar de Waterhuizerbrug.

Nadat de Algemene Vergadering op 28 november 2018 groen licht gaf voor nieuwbouw en verbouw van ons botenhuis, gingen Hunzeleden en aannemer fluks aan de slag. In het Verbouwingsblog hebben we de verbouwing op de voet gevolgd. In 2019 is de verbouwing afgerond.

Momenteel zijn er meer dan 440 leden. Als je je wilt oriënteren op het lidmaatschap, dan kun je daarover meer lezen op de pagina https://www.hunze.nl/kom-kennismaken/Kom Kennismaken