Zondag 10 november, vanaf 12:30: vaarverbod op de A, het Reitdiep en het Verbindingskanaal voor boten die niet mee doen aan de junioreneditie van Stadje Rond (nieuwsbericht). Op het Noord-Willemskanaal kan geroeid worden. Houd rekening met de ploegen die aan de junioreneditie van Stadje Rond meedoen in het start- en finishgebied (Zuiderhaven) en bij het vlot.

Noord-Willemskanaal; let op: aan de zuidzijde van de spoorbrug ligt een groot zwart ponton. Als gevolg daarvan is de doorvaartbreedte beperkt. Bovendien zijn roeiers die stad in varen minder goed zichtbaar, evenals het ponton zelf.

Roeien

Wedstrijdgroep

Succesvol wedstrijdroeier worden is een kwestie van doorzettingsvermogen en enthousiasme. De Hunze besteedt veel aandacht aan het wedstrijdroeien. Ook voor jonge roeiers. We leveren deskundige begeleiding en goede boten. Samen gaan we voor de overwinning!

Wedstrijdroeien: Je verlegt je eigen grenzen en zet een prestatie neer. Da’s pas cool!

Als je 15 of 16 jaar bent, train je als wedstrijdroeier minder dan wanneer je 17 jaar of ouder bent; je lichaam moet de training aan kunnen. De trainingsgroepen en de wedstrijden houden ook rekening met leeftijd.

  • Junioren 15 t/m 16 jaar doen 4-5 trainingen per week
  • Junioren 17 t/m 18 jaar doen 6-7 trainingen per week

Wedstrijden

Het seizoen voor wedstrijdroeiers begint in september en loopt tot eind juni (nationaal) en half augustus (internationaal). In het voorseizoen (van september tot en met januari) wordt door de ervaren roeiers veel in skiffs getraind. De minder ervaren roeiers trainen veelal in boten waar je met meer personen in zit. Deze boten zijn ook wat stabieler dan skiffs. Er wordt getraind op techniek en conditie. Dit laatste gebeurt in de boot, op de ergometer (roeimachine) en tijdens de indoor- en outdoortraining.
In deze periode doe je mee aan trials en testen op de ergometer om je vooruitgang te bepalen. Ook doe je soms mee aan een wedstrijd. Ben je heel goed, dan doe je mee aan het KNRB-talentcentrum. Je kunt dan met andere roeiers uit de regio samen trainen onder deskundige begeleiding.

Dutch National Team at Junior World Rowing Championship 2015

Vanaf eind maart zijn de trainingen gericht op twee kilometer – wedstrijden. Er wordt dan veelal in kleinere boten geroeid en meer op tempo gevaren.

Emma Corbijn en Eva Sprenger op de Koninklijke Holland Beker 2009

Het coachen bij roeien in Nederland wordt vrijwel uitsluitend door vrijwilligers gedaan. Aan goede coaches is over het algemeen gebrek. De Hunze heeft een leuke, ervaren en enthousiaste groep van ongeveer tien tot twaalf coaches. De coaches steken veel tijd in deze hobby. Per leeftijdscategorie en voor jongens en meiden apart, is er een coachteam. In principe is er bij elke training een coach aanwezig. Bij voldoende ervaring wordt er na verloop van tijd ook wel eens zelfstandig getraind, maar dan altijd samen met andere roeiers.