Noord-Willemskanaal: gestremd ter hoogte van de Julianabrug van vrijdag 11 november 2022 tot en met maandag 6 maart 2023. Uitzonderingen worden op deze plaats bekendgemaakt.

Roeien

Home » Roeien » Toer- en marathon

Toer- en marathon

Bij De Hunze kun je verschillende soorten tochten roeien. Of er zelf eentje organiseren. Een tocht van meer dan vijftig kilometer lang wordt een marathon genoemd.

Toercommissie (Marathon- en toerroeien)

bezetting volgt

De Maratoergroep bestaat uit leden die het houden van tochten stimuleert en deels organiseert. Ze maken een jaarprogramma vol tochten met ‘voor elk wat wils’. Er zijn tochten mogelijk van diverse afstanden, typen en locaties. Per tocht vragen de organisatoren vaak hulp van één of meer andere leden. Het komt ook voor dat leden zich spontaan melden om een tocht te organiseren.

Midweekroeien

Emmy van der Werf

Midweekroeien is een activiteit van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond. De Hunze doet daaraan mee. Ieder jaar worden op verschillende plaatsen in het land roeitochten georganiseerd, waar leden van veel verenigingen aan deelnemen. Het is een leuke en informele manier om kennis te maken met roeiers van andere verenigingen. En om een ander roeigebied te verkennen.

Verschillende tochten

Met een ploeg langere afstanden roeien kan soms in de vorm van een wedstrijd, vaker als prestatie- of toertocht. Voor de fanatici zijn er meerdere ‘klassementen’: van individueel tot per vereniging. Betrekkelijk nieuw is het knrb-marathon-wedstrijdklassement; alleen voor C2* en C4+-boten. Zie verder voor alle informatie.

Ook roeiverenigingen elders in Nederland organiseren toertochten. Ze hebben vooral een gezelligheidskarakter, maar er zijn er ook die meer dan zestig kilometer lang zijn en dus een serieuze prestatie vragen. Voor een overzicht van alle roeitochten en marathons kun je kijken op Toer!

Hunzetochten in de omgeving en soms elders

Hunzetochten worden door onze leden georganiseerd, met eigen boten vanuit De Hunze of met gehuurde boten bij een andere roeivereniging. Er zijn tochten mogelijk van diverse afstand, type en locatie. Gedurende het seizoen wordt de afstand langer, als training voor de Waterwolfmarathon van De Hunze op 3 oktober 2022!
Hieronder het concept-toerprogramma met per maand minstens één tocht of weekend. Enkele data zijn nog niet definitief. Heb je belangstelling, let dan op verdere berichtgeving via de website en inschrijflijsten op het publicatiebord en/of de toerklapper in de clubzaal. Deze kalender wordt ververst als er meer informatie is.

De Toerkalender van De Hunze vind je op de pagina “Documenten“.

Toerkalender 2022
TOERKALENDER-2022-versie-26-mei.pdf

Zelfstandig een toertocht roeien?

Tips voor de organisatie van een toertocht vind je bij documenten.

Verder is er een overzicht van beschreven tochten, zodat je zelf het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. En er stimulering vind je bij Roei-ervaringen verslagen van een aantal geroeide tochten. Deze pagina wordt nog ververst c.q. aangevuld met recentere informatie.

Overzicht informatie toertochten

Dit blok is in ontwikkeling!!

Deze zijn ingedeeld naar:
* toertochten vanuit de Hunze: zowel één- als meerdaagse. Deze tochten kun je zelfstandig roeien, mits je MPB(permissie van het bestuur) hebt gekregen voor het langer dan 2 uur gebruiken van de boot/boten. LET OP; sommige beschrijvingen zijn gedateerd.. zoek dus wel uit of er wijzigingen zijn, bijv. t.a.v. sluistijden. Tip voor het organiseren van een toertocht vind je elders.

* 1-daagse tochten elders: hierbij gebruik je in de regel boten van een andere roeivereniging, meestal op basis van een huurcontract en betaling van kosten. Uitzondering: Friese Elfsteden Roeimarathon in Hunze-boten.

* meerdaagse tochten in Nederland: organisatie door Hunze-leden/toergroep of de KNRB-toercommissie. Vaak éénmalig, maar als suggestie voor herhaling opgenomen.

* meerdaagse tochten in het Buitenland; organisatie door andere Roeiverening, Hunze-toergroep, Hunze-leden al of niet in combinatie met leden van andere roeiverenigingen of KNRB-toercommissie.

Veel toertocht-informatie is ook op papier ter inzage beschikbaar -> ordner in de bestuurskamer, direct links om de hoek. In een tijdschriftenbak aldaar komen van enkele tochten ook gelamineerde beschrijvingen en/of kaarten beschikbaar: deze zijn te leen; svp vastbinden aan de boot en terugbrengen!!

 

Marathons en KNRB - tochten

Marathons, zijn volgens afspraak meer dan vijftig kilometer lang. Ze vragen in de regel meer snelheid en uithoudingsvermogen. Veel marathons kunnen ook als wedstrijd geroeid worden. De meest prestigieuze is de Friese Elf Steden Roeimarathon: Al meer dan 25 jaar een heftige strijd om de prijzen en de elfstedenkruisjes.

Voor Hunzeleden is meedoen aan tochten van de KNRB-marathonkalender afhankelijk van diverse factoren: Aantal belangstellenden, beschikbaarheid van boten (bij de betrokken vereniging of die van de Hunze en de daarbij behorende transportmogelijkheden) en de beschikbaarheid van een ’trekker’ binnen de groep van belangstellenden. Krijgen we geen boot bij elkaar, dan kun je als ‘enkeling’ soms meeroeien in een incomplete ploeg van een andere vereniging.
De data van alle KNRB – marathons voor dit jaar staan in onderstaande download. Vanaf 2019 moeten ploegen zich voor deelname aanmelden via de knrb-inschrijvingen-site. Dit gebeurt door een bestuurslid of ander bevoegd persoon: bij de Hunze doet Betty Goedewaagen dit; mail haar via met alle gewenste informatie.
In het verleden heeft een aantal Hunzeleden aan veel verschillende marathons meegedaan. Wil je informatie over een bepaalde tocht, dan kun je met vragen terecht bij bijvoorbeeld Ank Brouwer of Gerda Jaarsma. Zonodig kunnen die ook doorverwijzen naar andere ervaren marathon-roeiers.

In 2006 werd in het kader van 120 jaar Hunze voor de eerste keer de Waterwolfmarathon georganiseerd; sindsdien is dit een jaarlijks evenement waaraan ploegen uit het hele land en vanuit het buitenland meedoen. Deelname van Hunze-ploegen is uiteraard een must!

De marathonkalender van de KNRB vind je hier.

Toerroeien in binnen- en buitenland

Het KNRB – toerprogramma biedt per jaar een wisselend en gevarieerd aanbod aan trektochten en standplaatsweken in diverse landen.

Ook zijn er normaliter vanuit landelijke roeibonden tochten voor internationale deelname; bijvoorbeeld de VogaLonga in Venetië op 5 juni 2022 of bij de Deutsche Ruder Verein de pagina Wanderrudern. De Duitse collega’s zijn uitermate gastvrij!

 

Praktische informatie

Bedieningstijden van bruggen en sluizen staan op de website van Rijkswaterstaat. Er hangt z.s.m. ook een boekje op het prikbord voor de provincies Groningen en Drenthe voor de periode 1 mei – 1 oktober. Dit is ook online te raadplegen en te downloaden.