Oude Winschoterdiep; doorvaart geblokkeerd in de weken 22, 23 & 24. Er worden dan sloopwerkzaamheden uitgevoerd boven dat water. Wanneer daar wordt gewerkt ligt er een ballenlijn in het water om de doorvaart te blokkeren.

Roeien

Home » Roeien » Toer- en marathon

Toer- en marathon

Bij De Hunze kun je verschillende soorten tochten roeien. Of er zelf eentje organiseren. Een tocht van meer dan vijftig kilometer lang wordt een marathon genoemd.

Onderstaand vind je -binnenkort-de toerkalender van het komende seizoen. Meer informatie en de aanmeldgegevens komen t.z.t op de startpagina en zijn ook te vinden via de Agenda. Raadpleeg dus geregeld de website.

Hunzetochten in de omgeving en soms elders

Hunze-toertochten worden door onze leden georganiseerd, met eigen boten vanuit De Hunze of met gehuurde boten bij een andere roeivereniging. Dit seizoen zijn er tochten van diverse afstand, type en locatie van 7 april tot en met de Waterwolfmarathon van De Hunze op 6 oktober 2024!
Hieronder het toerprogramma 2024 met per maand gemiddeld één tocht of weekend. Heb je belangstelling, let dan op verdere berichtgeving via de website en inschrijflijsten op het publicatiebord en/of de tafelstandaard in de clubzaal. De kalender wordt ververst als er meer informatie is.

Voor vele opties van de landelijke midweek-toertochten zie de informatie op het publicatiebord en/of de website van de KNRB. Idem voor de ‘gastentochten’ bij andere Roeiverenigingen in het land. Daarvoor kun je als éénling of ploegje inschrijven!

HUNZE Toerkalender versie april 2024
Toerkalender-2024-concept.pdf

Toercommissie (Marathon- en toerroeien)

bezetting varieert per jaar

De Maratoergroep bestaat uit leden die het houden van tochten stimuleert en deels organiseert. Ze maken een jaarprogramma vol tochten met ‘voor elk wat wils’. Er zijn tochten mogelijk van diverse afstanden, typen en locaties. Per tocht vragen de organisatoren vaak hulp van één of meer andere leden. Het komt ook voor dat leden zich spontaan melden om een tocht te organiseren.

Midweekroeien

Emmy van der Werff

Midweekroeien is een activiteit van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond. De Hunze doet daaraan mee. Ieder jaar worden op verschillende plaatsen in het land roeitochten georganiseerd, waar leden van veel verenigingen aan deelnemen. Het is een leuke en informele manier om kennis te maken met roeiers van andere verenigingen. En om een ander roeigebied te verkennen.

Verschillende tochten

Met een ploeg langere afstanden roeien kan soms in de vorm van een wedstrijd, vaker als prestatie- of toertocht. Voor de fanatici zijn er meerdere ‘klassementen’: van individueel tot per vereniging. Betrekkelijk nieuw is het knrb-marathon-wedstrijdklassement; alleen voor C2* en C4+-boten. Zie verder voor alle informatie.

Ook roeiverenigingen elders in Nederland organiseren toertochten. Ze hebben vooral een gezelligheidskarakter, maar er zijn er ook die meer dan zestig kilometer lang zijn en dus een serieuze prestatie vragen. Voor een overzicht van alle roeitochten en marathons kun je kijken op Toer!

Zelfstandig een toertocht roeien?

Tips voor de organisatie van een toertocht vind je hier of bij documenten

Overzichten toertochten

Verder komt er een overzicht van beschreven tochten, zodat je zelf het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Zie subpagina Toerbeschrijvingen. En ter stimulering vind je ook verslagen van een aantal  vaker geroeide tochten op subpagina Verslagen. Deze pagina wordt geregeld ververst c.q. aangevuld met recentere informatie.

Deze pagina’s  zijn nog in ontwikkeling!!

Praktische informatie

Bedieningstijden van bruggen en sluizen staan op de website van Rijkswaterstaat. Bedieningsinformatie voor de pleziervaart van 1 mei tot 1 oktober in de provincie Groningen is online te raadplegen. Controleer tot tevoren of de informatie nog klopt!

Marathons en KNRB - tochten

Marathons, zijn volgens afspraak meer dan vijftig kilometer lang. Ze vragen in de regel meer snelheid en uithoudingsvermogen. Veel marathons kunnen ook als wedstrijd geroeid worden. De meest prestigieuze is de Friese Elf Steden Roeimarathon: Al meer dan 25 jaar een heftige strijd om de prijzen en de elfstedenkruisjes.

Voor Hunzeleden is meedoen aan tochten van de KNRB-marathonkalender afhankelijk van diverse factoren: Aantal belangstellenden, beschikbaarheid van boten (bij de betrokken vereniging of die van de Hunze en de daarbij behorende transportmogelijkheden) en de beschikbaarheid van een ’trekker’ binnen de groep van belangstellenden. Krijgen we geen boot bij elkaar, dan kun je als ‘enkeling’ soms meeroeien in een incomplete ploeg van een andere vereniging.
De data van alle KNRB – marathons voor dit jaar staan in onderstaande download. Vanaf 2019 moeten ploegen zich voor deelname aanmelden via de knrb-inschrijvingen-site. Dit gebeurt door een bestuurslid of ander bevoegd persoon: bij de Hunze doet Betty Goedewaagen dit; mail haar via met alle gewenste informatie.
In het verleden heeft een aantal Hunzeleden aan veel verschillende marathons meegedaan. Wil je informatie over een bepaalde tocht, dan kun je met vragen terecht bij bijvoorbeeld Ank Brouwer of Gerda Jaarsma. Zonodig kunnen die ook doorverwijzen naar andere ervaren marathon-roeiers.

In 2006 werd in het kader van 120 jaar Hunze voor de eerste keer de Waterwolfmarathon georganiseerd; sindsdien is dit een jaarlijks evenement waaraan ploegen uit het hele land en vanuit het buitenland meedoen. Deelname van Hunze-ploegen is uiteraard een must!

De marathonkalender van de KNRB vind je hier.

Toerroeien in binnen- en buitenland

Het KNRB – toerprogramma biedt per jaar een wisselend en gevarieerd aanbod aan trektochten en standplaatsweken in diverse landen.

Ook zijn er normaliter vanuit landelijke roeibonden tochten voor internationale deelname; bijvoorbeeld de VogaLonga in Venetië op 5 juni 2022 of bij de Deutsche Ruder Verein de pagina Wanderrudern. De Duitse collega’s zijn uitermate gastvrij!