Update 16 april: Noord-Willemskanaal; van woensdag 17 april 2024 tot en met vrijdag 19 april 2024, is de doorvaart vrij van 16:00 tot een half uur na zonsondergang. Van 07:00 tot 16:00 wordt er gewerkt en is de doorvaart gestremd. Houd rekening met de aanwezigheid van een ponton ter hoogte van Gyas. Uitzonderingen worden op deze plaats meegedeeld.

Vereniging

Home » Vereniging » Roeiwater

Roeiwater

Groningen. Studentenstad met een bruisend uitgaansleven. Popstad die in januari even het middelpunt van de muziekwereld is met Noorderslag en Eurosonic. Groningen is ook een gezellige winkelstad en een oude hanzestad. Omringd door- en verbonden met water, is het een uitstekende uitvalsbasis om stad en provincie vanaf het water te verkennen.

Noord-Willemskanaal

Het Noord-Willemskanaal is de scheepvaartverbinding tussen de stad Groningen (Zuiderhaven) en de Drentsche Hoofdvaart bij Assen, ongeveer evenwijdig aan de A28. Via een sluisje is er een verbinding met het Paterswoldsemeer en via sluizen bij de Punt en Vries is Assen over het water te bereiken.

Winschoterdiep

Het Winschoterdiep (vroeger ook: Schuitendiep) is het kanaal dat loopt van Groningen, vanaf de aansluiting op het Eemskanaal, naar Winschoten. Het Schuitendiep werd rond 1400 vanuit Groningen naar Foxhol gegraven. De naam Winschoterdiep raakte pas omstreeks 1840 in zwang. Vanaf dit diep is het Zuidlaardermeer te bereiken. Westwaarts loopt het water via de pittoreske Westerhavensluis naar het Hoendiep en het Leekstermeer. Het Aduarderdiep verbindt het Hoendiep met het Reitdiep.

Reitdiep

Het Reitdiep loopt van de Noorderhaven naar het Lauwersmeer. Het Reitdiep tussen Groningen en Dorkwerd is al in de eerste helft van de 13e eeuw tot stand gekomen ter bevordering van de scheepvaart. Het Reitdiepgebied behoort tot de oudste cultuurlandschappen van Europa. De sterk meanderende rivier de Hunze (nu Reitdiep) verbond Groningen met de zee. Het is een ecologisch interessant gebied, waarvan grote delen zijn ingericht als natuurgebied.