De Hunze-hagel-trial: ‘Dit is waar je voor gemaakt bent’

Home » Nieuws » De Hunze-hagel-trial: ‘Dit is waar je voor gemaakt bent’

De Hunze-hagel-trial: 'Dit is waar je voor gemaakt bent'

Hagelsteentjes kletteren op de boot. Ze blijven liggen op de zwarte lange mouwen van mijn shirt maar smelten op mijn handen waardoor de handvatten van de riemen opeens glibberig aanvoelen. De windvlagen rukken aan mijn bladen (vooral bakboord heeft het te verduren). Vlak voor de bui losbarstte ben ik gestart op de 1000m van deze ‘voorjaarstrial’. Toen was het ook al guur met flinke tegenwind, maar dit is andere koek. Nu ben ik verwikkeld in een gevecht met de elementen.

Dan hoor ik roepen ‘Yeah! Dit is waar je voor gemaakt bent!’ en een glimlach breekt door op mijn gezicht. Ernst zegt precies het goede, want inderdaad, dit kan ik! En dus recht ik mijn rug en stuur ik mijn boot door de golven. Zie, de wind zwakt wat af en als ik de finish bereik is het alweer een stuk aangenamer. Aangenaam genoeg om zin te krijgen in de 2.5km die nu nog volgt. Trude, die na mij finisht, deelt dat gevoel. Ze had zich niet opgegeven voor de langere afstand maar besluit impulsief om toch gewoon mee te doen. Leuk!

Het geweldige kamprechtersteam op de kant vindt het prima en houdt ondanks het slechte weer de moed erin. Zelfs als het kort voor de start van de tweede afstand ongenadig begint de regenen. Waar we de korte afstand met 13 boten startten, liggen we nu met zes boten klaar. Dat gaat snel dus, en binnen de kortste keren zijn de regen en wind al niet meer koud. Lastig roeien, dat wel.

Als bij de vlammetjes het water een klein beetje kalmer wordt slaak ik daarom toch een zucht van verlichting. Nog één kilometer en nu kan ik echt even kracht zetten! Na de finish wacht nog een verrassing: een binnenvaartschip komt net onder de brug door. Gelukkig meert hij direct na de brug af waardoor wij veilig kunnen passeren. Pfoe, goede timing dat deze kolos niet tijdens de wedstrijd voorbij kwam.

Tevreden halen we onze boten uit het water. Episch weer voor een heroïsche wedstrijd merkt iemand op. En zo is het! In het middagblok trotseren nog eens 17 boten de wind, al breekt dan hier en daar de zon ook eventjes door en laat de hagel het gelukkig afweten. Ook hier na de finish weer tevreden gezichten. Wat fijn dat we binnen de huidige beperkingen toch zoiets kunnen organiseren en lekker kunnen roeien. Dit smaakt naar meer!

Mariken Stegmann.

Bekijk hier de foto’s, met dank aan Hans Duut, en de uitslag.