Oude Winschoterdiep; doorvaart geblokkeerd in de weken 22, 23 & 24. Er worden dan sloopwerkzaamheden uitgevoerd boven dat water. Wanneer daar wordt gewerkt ligt er een ballenlijn in het water om de doorvaart te blokkeren.

Groningens ontzet: Bommen Berend-roeitocht en botendoop

Home » Nieuws » Groningens ontzet: Bommen Berend-roeitocht en botendoop

Bommen Berend-roeitocht

Rond het middaguur op 28 augustus verzamelden vijftien Hunzeroeiers zich op het botenhuis voor de Bommen Berend-roeitocht naar de Paalkoepel. Met de Westerhaven, Jan Herman Schokkenbroek en de Feico Camphuis gingen Annemiek, Myrthe, Kasper, Medy, Michael, Nynke, Sarah, Hans, Johanna, Nick, Wineke, Brigid, Otto, Lisa en Wout de tocht over het Paterswoldsemeer aan. Na een klein half uurtje roeien werd het sluisje bij Nijveensterkolk bereikt. De Westerhaven en Jan Herman Schokkenbroek werden als eerste geschut. Met twee C-vieren in de sluis blijkt toch best krap! Na het schutten van de Feico Camphuis voeren de drie boten het Paterswoldsemeer op. De omstandigheden waren uitdagend: wind tegen en golven tegen lieten de boten niet met rust. Al vlot kwam de Paalkoepel in zicht, waar na een beetje geknutsel met wind, stroming en de lengte van de aanlegplaatsen de drie boten vlekkeloos aanlegden.

De Paalkoepel is een prachtig Jugendstil-paviljoen uit 1908, gebouwd in opdracht van Jan Evert Scholten (erelid van De Hunze!). Een weinig betere plek voor vijftien Hunzeleden om een gezellige theepauze met uitstekend gebak in te lassen!

Op de terugweg bleek het water een stuk rustiger te zijn geworden. Nadat iedereen was ingestapt kwam al snel de sluis weer in zicht. Ditmaal was het de beurt aan de roeiers in de Feico Camphuis om samen met de Westerhaven te ervaren hoe krap deze sluis met twee vieren is. Maar ook terug verliep het schutten zonder problemen en na een klein half uurtje roeien verscheen ons botenhuis weer in zicht. Toen de boten weer in de loods lagen konden de roeiers zich verheugen op heerlijke Groninger mosterdsoep van Linda en broodjes belegd door Ron. Een geslaagde tocht!

Botendoop

In de avond is er een nieuwe 4+ (voor zware roeiers) van het Canadese merk Hudson aan onze vloot toegevoegd. De boot is speciaal voor ons in Hunze-kleuren gespoten.

Na een korte inleiding door Ron en Theo, heeft Marten de honneurs waargenomen. Dat deed hij voor Hans Imelman, erelid van De Hunze. Marten stond stil bij de betrokkenheid van Hans bij onze vereniging in de afgelopen 60 jaar. Daarbij passeerden zijn activiteiten de revue, zowel in de examencommissie als in de vele bestuursfuncties die Hans heeft vervuld.

Marten heeft de 4+ vervolgens “Hans Imelman” gedoopt en een behouden vaart gewenst. Daarna werd de boot te water gebracht en voorgeroeid door Wil, Jan, Anita en Nanno, gestuurd door Tineke. Dat werd door tientallen leden gadegeslagen, onder het genot van mousserende wijn, geserveerd door jeugdleden.

Deze 4+ vervangt een 4+, eveneens “Hans Imelman” geheten. Wij hopen dat wij met deze boot weer twintig jaren vooruit kunnen. Het bestuur wil jullie op het hart drukken dat materiaalbesef daartoe van groot belang is.

Een impressie van het gebeuren is hieronder te zien. Voor Hans is er een (langere) video van de doop gemaakt.

Heb je zelf ook foto’s gemaakt die je beschikbaar wilt stellen? Mail ze dan naar de redactie.