Update 19 april: Noord-Willemskanaal; doorvaart vrij. Houd rekening met de aanwezigheid van een ponton ter hoogte van Gyas. Uitzonderingen worden op deze plaats meegedeeld.

Junioren domineren NK roeien (update 19/4)

Home » Nieuws » Junioren domineren NK roeien (update 19/4)

Lucas (18) en Marg (17) wonnen zondag 18 april op overtuigende wijze het zogeheten NK Klein op de Willem-Alexander roeibaan in Rotterdam, onderscheidenlijk in het J18- en het M18-veld. Marg won met een voorsprong van maar liefst zeven seconden op haar directe tegenstander; Lucas finishte met bijna dertien seconden verschil. De tweede plaats bij de Jongens-18 ging naar Tijn (18), die halverwege de race op knappe wijze zijn concurrenten voorbij ging.

Het NK Klein is het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap voor één- en tweepersoonsboten. Omdat het een zogeheten topsportevenement is, kon het dit jaar met een aantal stevige beperkingen toch doorgaan.

De Hunze verscheen met een grote afvaardiging: acht junioren hadden zich voor de wedstrijd geplaatst. Jelle (18) startte voor het eerst in het seniorenveld. Hij roeide naar de eerste plek in de B-finale (7e plaats).

De junioren zijn de afgelopen jaren buitengewoon succesvol op landelijke en internationale wedstrijden. Volgens Frank, onze juniorencommissaris, is dat een combinatie van talent en inzet. “Deze groep motiveert elkaar om steeds beter te worden. Dat is iets waar ik als coach supertrots op ben.”

Alle uitslagen zijn te vinden op de website van Time Team.

Heb je foto’s die passen bij dit bericht? Stuur ze s.v.p. naar de redactie.

Een topweekeinde!

Het was in alle opzichten een gedenkwaardig weekende. Voor het eerst in lange tijd kon er weer hard geroeid worden op een echte wedstrijdbaan! Maar helemaal vanzelf ging dat niet. Roeiers en coaches werden dagelijks voor het betreden van de Willem-Alexander Baan getest in een heuse teststraat. En zomaar deelnemen ging ook niet. Alleen op uitnodiging van de bondscoaches. Gelukkig konden we met een grote groep roeiers afreizen naar Zevenhuizen vlakbij Rotterdam. Er verschenen vier meiden aan de start: Marg, Louise, Anne en Jente. Zij startten in het M18-veld. In het J18-veld verschenen aan de start: Tijn, Lucas, Mats en Lysandros. Beide laatstgenoemden kregen op het laatste moment een uitnodiging als talent van de toekomst. Onze Jelle maakte zijn debuut in het Seniorenveld. Hij startte bij de Heren Elite. Na Willem III was De Hunze daarmee de burgervereniging met het grootste aantal deelnemers. Als coaches waren Sietse, Gerrit, Damion en Frank (schrijver dezes) aanwezig.

Het beloofde al met alles spannend weekeinde te worden. En dat werd het ook. De baan lag er zaterdagmorgen zonovergoten bij. Het was fris en er stond een stevige wind recht op de baan. Geen gemakkelijke opgave om daar doorheen te komen.

Het toernooi trapte af met de voorgeschreven ’time trial’ over 1.900 meter. Alleen de beste 24 roeiers konden door naar de kwartfinales. Bijzonder was dat deze kwartfinales zeer kort (binnen 90 minuten) ná de timetrials plaatsvonden. Dat alles met als doel zo weinig mogelijk personenverkeer op en rond te baan te hebben. Voor Mats en Lysandros was het als J16-roeiers spannend hoe zij zich staande hielden in het zware en goed gevulde J18-veld. Dat ging goed. Mats wist de kwartfinales te bereiken; Lysandros miste deze op een haar na. Hij kwam minder dan 0,5 seconden tekort. Hij werd daarna knap derde in de E-finale. Alle anderen ging de kwartfinales goed af. Zij konden allemaal door naar de zondag.

Die zondag werd een spektakel. Wederom zon, maar veel minder wind. Mats beet het spits af door in de D-finale naar een mooie en goed gevaren plaats te skiffen met een tijd van 8.00,17. En daarna ging het los. Eerst waren Lucas en Tijn aan de beurt. Zij roeiden soeverein naar een eerste plek in hun races. Jelle behaalde een comfortabele derde plek en zag zich ook geplaatst. Hierop volgden de halve finales. Jelle startte voortvarend maar kon het stevige geweld van de concurrenten niet bijhouden. Hij koos er voor zijn race goed uit te varen en energie te bewaren voor de B-finale. Lucas kwam met grote voorsprong als eerste over de finish. De A-finale was breikt. Tijn leverde een puike race af door ook zijn halve finale te winnen. Dus ook op naar de A-finale. Lucas en Tijn maakten er een mooie zegetocht voor De Hunze van. Lucas pakte het Nederlands Kampioenschap door met overmacht van 13 seconden in een tijd van 7.28 te winnen, gelet op de omstandigheden een scherpe tijd. Tijn kwam niet minder glorieus als tweede over de finish en pakte dus de zilveren medaille. Het podium gevuld met twee Hunze roeiers. Het viel velen op. Jelle roeide vlak daarna een superrace in de B-finale. Met een fenomenale laatste 500 meter klom hij van plek 3 naar een mooie overwinning!

De middag was voor de meiden. En die waren niet minder succesvol. Marg roeide in haar halve finale naar een mooie eerste plek. Jente en Louise bereikten de plekken 2 en 3 in de andere halve-finale. Allemaal door naar de A-finale dus. Anna redde het nét niet, maar toonde karakter door haar B-finale vervolgens met glans te winnen. De A-finale was een ware Hunze-aangelegenheid. Louise en Jente streden voor wat zij waard waren en roeiden naar prima vijfde en zesde plekken. Marg stal de show door als eerste ver voor het veld te finishen. Ook zij was hiermee Nederlands Kampioen.

Het werd inderdaad een gedenkwaardig weekeinde waarin door iedereen van De Hunze geweldig geroeid is. We zijn twee Nederlands Kampioenen rijker. Van vele kanten, ook van de commentatoren via live stream, werd gevraagd wat het geheim van ons succes is. Dat begint natuurlijk met onze talentvolle roeiers zélf. Die moeten het tenslotte doen. Maar het is ook de goede samenwerking tussen de coaches en de sfeer op de club die hieraan hebben bijgedragen. Het is ons goed gelukt om met een grote groep wedstrijdroeiers de corona-perikelen een goede en sportieve plek te geven. Nu maar hopen dat er in mei, juni of juli nog meer te winnen valt. We gaan het zien.