Lentetocht naar Lettelbert

Home » Nieuws » Lentetocht naar Lettelbert

Lentetocht naar Lettelbert

Zaterdag 19 maart 2022 was het zover, de lentetoertocht naar Lettelbert. Er waren stormachtige weken aan vooraf gegaan. Maar sinds eind februari stralend weer, wèl koud. De zon overheerste ook vandaag, waardoor sommigen zich waagden aan blote benen!
Een strakke planning, 9.00 uur op het vlot en hup naar de sluis om de wijde wereld in te roeien. Daar leerde ik hoe tactisch roeien in de praktijk gaat. Je zorgt dat je snel bent, maar niet te snel. De boot voor je laat je zien bij welke bruggen je dan moet bukken, liggen of slippen……

Boom in het water

In de voorste boot zat Guido. Die heeft ware stuurmanskunsten laten zien want voor de ring aan de westelijke zijde lagen omgevallen of omgezaagde bomen in het water. Zonder al te veel problemen wist Guido de obstakels te trotseren.
De rest van de vloot had er meer moeite mee en in een mum van tijd was onze toercoördinator vaste land, de gemeente, de brandweer en de pers op de hoogte. De enige waar we echt wat aan hadden was de toercoördinator vaste land, Betty, die ons heeft voorzien van een zaag. Vooral Michael is heel druk geweest met het wegslepen van takken, later geholpen door Jelle. Feite wist als geen ander hoe de zaag te bedienen.

In het nieuws

De pers wist onze magistrale vloot, de avontuurlijke lentetocht en de enorme boomstammen in het water te degraderen tot “Kano vast door rommel in het water bij Hoendiep”.
Maar daar trokken wij ons niets van aan. Vol goede moed, intussen weer de brandweer bellend dat we toch door de “rommel” hebben kunnen roeien, haastten wij ons naar de beloofde lunch.

Lunch

Tekla in de Jaap Lubbers, in volle overtuiging dat het wel een toertocht is maar dat je dan toch beter in een wedstrijdtempo kunt roeien, daar wordt je minder moe van en je kunt eerder lunchen. Gelukkig konden Anne en Jelle dat makkelijk bijbenen. Heerlijk maar supersnel moeten lunchen in het dorpshuis van Lettelbert. Met kroketten, friet en de enige echte Groninger Mosterdsoep. We moesten wel op tijd weer terug voor de sluis.

Snel terug

Gas op de lollie dus. We gingen zo snel dat ik soms als stuur vergat te melden “beide riemen slippen” als we onder de brug gingen…..Maar gelukkig was mijn boeg toen Feite. De man die eind vorig jaar had bedacht dat ik wel geschikt wat voor de kleine s…..
Tom wilde iedereen op deze toertocht laten zien wat dat precies is “tussen wal en schip” en waarom je eigenlijk je zwemdiploma nodig hebt. Maar helaas hij was de laatste boot….dus we hebben hem alleen in de sluis zien bibberen met een dekentje.
Maar gelukkig 10 april 2022 een herkansing. Toertocht de weerribben, here we come. En omdat Frank niet meegaat, heb ik zelf maar stroopwafels ingeslagen.
Ook Feite gaan niet mee, dus ik denk voor de zekerheid bij alle bruggen “beide riemen slippen”! En aangezien de toercoördinator vaste land zelf mee gaat met de vloot denk ik dat er voldoende gereedschap aanwezig is.
Toercoördinator op het water Sieb bedankt voor het mooie avontuur!
Beatrice