Sint Nicolaas brengt twee nieuwe boten

Home » Nieuws » Sint Nicolaas brengt twee nieuwe boten

Sint Nicolaas brengt twee nieuwe boten

De nieuwe boten, Robbengat en Doekegat, zijn extreem stabiele skiffs, ontworpen voor roeien op groot water. Door de vorm zijn de bootjes uiterst stabiel, wat ze ook heel geschikt maakt voor gebruik door roeiers die normaalgesproken niet skiffen.

“We willen ondanks de coronabeperkingen zoveel mogelijk mensen aan het roeien krijgen”, aldus seniorencommissaris Betty Goedewagen. “Deze boten zijn door vrijwel iedereen op een fijne en veilige manier te gebruiken.”

De nieuwe boten werden woensdagavond onder toezicht van Sint en Piet door Betty gedoopt. Dat moest door de coronaregels noodgedwongen in de kleinst denkbare ceremonie. De namen van de boten, Robbengat en Doekegat, komen van geulen in respectievelijk Lauwersmeer en Dollard. “Daarmee laten we ook zien dat de boten geschikt zijn voor avonturen op groter water”, aldus Betty.

Na een korte doopplechtigheid moesten de boten – zoals gebruikelijk – worden voorgeroeid. Omdat er verder geen aanwezigen waren, werd dat, na enig aandringen van de seniorencommissaris, gedaan door – nou ja, kijk vooral zelf naar de video van de botendoop.

 

Regels voor het gebruik

Voor het gebruik van de boten gelden de volgende regels:

  • Voorlopig zijn skiff-1 en kleine-s vereist.
  • De boten moeten als skiff in het water gelegd worden, onder geen beding glijdend over de vlotrand zoals bij gebruik van c-boten.
  • Wees bij het tillen en in de stelling plaatsen van de boot alert op het vinnetje – dat is een kwetsbaar onderdeel.
  • Roeiers met weinig ervaring in ongestuurde boten: kijk vaak achterom. Minstens iedere derde haal, vaker wanneer de situatie daarom vraagt. De boten zijn relatiefveilig te roeien, maar er blijven altijd bruggen, dukdalven en mede-watergebruikers.