Voorjaar op de Bosbaan: over winderige races en een succesvol NK!

Home » Nieuws » Voorjaar op de Bosbaan: over winderige races en een succesvol NK!

De kop is er af. We hebben inmiddels een drietal wedstrijden op de Bosbaan achter de rug. Het begon op 9 en 10 april met de Amstel-Skøll Cup. Daar nam een aantal Hunze-ploegen aan deel waaronder Steven Russcher en Rafayel Gardishyan in de skiff. Rafayel roeide daar naar een mooie overwinning in het HErv1x-veld! Steven roeide in de A-finale naar een vijfde plaats in zijn eerste wedstrijd in de skiff. Rianne en Brigid roeiden naar een vierde plaats in de 2x, in een veld van elf ploegen. De dames van Heerensloep werden zesde in de finale.

Een week later (16-17 april) stond de Bosbaan Voorjaarsregatta (BVR) op het programma. Deze wedstrijd werd georganiseerd door R.S.V.U. Okeanos en A.U.S.R. Orca en werd dit jaar voor het eerst gehouden. Het was tevens de kwalificatiewedstrijd voor het NK klein voor junioren. Dat betekende verplichte deelname aan de door de BVR georganiseerde ’time trials’ over 1.900 meter. Onder winderige omstandigheden (wind tegen uit het oosten) wisten alle Hunze-junioren zich te plaatsen voor de kwartfinales op het NK de week erna. En dat betekende dus dat Anna Menke en Femke de Witt konden starten de M18 skiff, Helena Brand en Kris Kuin in de M16 skiff en Lysandros Tsiamparlis in de J18 skiff. Wouter Bolt en Remko Middelberg deden dat ten slotte in de J16 skiff. Op naar het NK dus!

Het NK Klein viel dit jaar samen met de Hollandia Roeiwedstrijden. Op dat NK troffen roeiers en coaches vrijwel dezelfde weersomstandigheden aan als de week er voor. Zonnig weer, maar wel met een straffe wind, ditmaal uit het noordoosten. Wind tegen dus. Naast de genoemde junioren deden ook Louise Liemberg en Marg van der Wal mee. Beiden startten als SB-roeisters in het Dames Elite veld. Ondanks de hard wind konden we spreken van een zeer geslaagd NK. Louise en Marg plaatsen zich met groot gemak voor de kwartfinales en roeiden allebei een goed toernooi. Uiteindelijk kwamen zij op zondagmiddag uit in de B-finale. Marg werd daar fraai tweede en Louise vijfde. Beide roeisters ontmoetten elkaar in de halve finale waar ze het onder meer moesten opnemen tegen Roos de Jong en Lisa Scheenaard, die samen vorig jaar bij de Olympische Spelen brons wonnen in de dubbeltwee. In de B-finale finishte Marg als tweede en Louise als vijfde, wat goede prestaties zijn voor deze roeisters onder 23-jaar. Helena wist zich uiteindelijk te plaatsen in de A-finale en werd daar knap vierde. Kris roeide goed mee in de B-finale. Remko had een beetje pech in zijn kwartfinale en belandde uiteindelijk in de D-finale. Die wist hij wel met overmacht te winnen! Wouter deed goed mee in de B-finale. Lysandros verraste in de kwartfinale door naar een derde plaats te roeien en zo de halve finale te behalen. In de B-finale werd hij vijfde. Hij bleek de snelste eerstejaars 18-roeier. Anna stal in het weekeinde echt de show. Zijn roeide het hele weekeinde mooi vooraan. In de finale bleven Jente Jongsma (Nereus) en Lotta van Westreenen (Willem III) de eerste vijfhonderd meter op gelijke hoogte met Anna. Vervolgens bouwde Anna een voorsprong op en roeide zij soeverein naar een eerste plaats en werd daarmee Nederlands Kampioen. Van harte proficiat Anna!

Vermeldenswaard tenslotte waren de prestaties van de voormalige Hunze-junioren. Jente werd in de M18 finale tweede; Jelle wist op zaterdag het HG1x veld te winnen en Lucas won op knappe wijze de B-finale. Zij komen uit voor Nereus. Melvin, inmiddels uitkomend voor Aegir, greep de nationale titel in de Herenskiff. Ook mooi. Komende weken wenden we de blik naar het buitenland. Anna start München, Marg in Essen en de andere wedstrijdroeiers doen dat in Bremen. Wordt vervolgd.