Roeien

Marathon de Waterwolf

In 2019 is de Waterwolfmarathon op zondag 6 oktober. De marathon is in 2006 in het kader van 120 jaar De Hunze voor het eerst georganiseerd en wordt dit jaar voor de 14e keer geroeid. De Waterwolf kan als wedstrijd en als prestatietocht gevaren worden, en is onderdeel van het KNRB-klassement Marathonroeien.

Weer het ‘oude’ Waterwolf-traject

Vanaf De Hunze start de tocht via een rustieke handbediende sluis en het Hoendiep in westelijke richting. Dit water buigt noordwaarts af en komt na Zuidhorn uit op het Van Starkenborghkanaal. De tocht volgt dit water even westwaarts en vervolgt dan noord-westelijk via onder andere de kronkelende Kommerzijlsterrijte. Halverwege passeert men het gemaal De Waterwolf bij Electra aan het Reitdiep. Dit brede slingerende water volgend passeert men Roode Haan, Aduarderzijl en via Garnwerd en Dorkwerd (oversteek Van Starkenborghkanaal en sluis) komt men terug bij de stad Groningen. De tocht eindigt na ruim 52 kilometer bij De Hunze.

Programma

  • Vanaf 7:00 uur: aanmelding, betaling en uitreiking routekaart en –beschrijving.
  • Boten worden op startnummer op het vlot toegelaten voor veiligheidsinspectie en snel vertrek om klaar te gaan liggen voor de sluis.
  • Stuurliedenvergadering: 7:45 uur.
  • Schuttijd blok 1: alle wedstrijdboten en andere ca. 8.15 uur, blok 2: na schutting van blok 1.
  • Vanaf 9:00 uur: oplijnen voor wedstrijdstart na circa 1.4 kilometer.
  • Vanaf circa. 13:30 uur: finish van de eerste wedstrijdploegen bij de Platvoetbrug.
  • Prijsuitreiking vindt plaats als alle wedstrijdploegen gefinished zijn.
  • Vanaf circa. 17:00 uur: diner in het clubhuis.

Inschrijven en kosten

De algemene inschrijving sluit 27 september 2019. Niet-Hunzeleden kunnen zich door hun bevoegde commissaris van de eigen roeivereniging inschrijven bij de KNRB. Hunzeleden schrijven zich in vóór 22 september 2019 vanwege toewijzing van boten. Zij gebruiken onderstaand aanmeldformulier.

Het inschrijfgeld van tien euro per persoon dient uiterlijk een week voordat de Waterwolf plaatsvindt overgemaakt te zijn op rekeningnummer NL83INGB0000835054 ten name van KGR De Hunze te Groningen onder vermelding van Inschrijfgeld Waterwolf 2019 met omschrijving van vereniging- en ploegnaam.
Wil je meedoen maar heb je zelf geen ploeg? Vaak valt er iets te regelen en andere ploegen kunnen er baat bij hebben, bijvoorbeeld bij blessures. Hoewel er niets gegarandeerd wordt, zijn dit soort verzoeken welkom bij de waterwolfcommissie.

Voor verenigingen, die van ver moeten komen of geen eigen botenwagen hebben, heeft De Hunze een klein aantal boten te huur. Vanaf 22 september is bekend welke boten hiervoor kunnen worden toegewezen. De ploeg tekent hiervoor een huurcontract. Daarnaast bemiddelt de Waterwolfcommissie voor de huur van boten van andere verenigingen.

Kosten huur boot van De Hunze:
– C2* en (Dubbel) Wherry: € 25,00 per boot
– 4* en C4*: € 35,00 per boot

Wedstrijd en prestatietocht

De totale afstand is ruim 52 kilometer, waarvan 47 kilometer als wedstrijd wordt geroeid. De wedstrijdstart ligt na de brug van de Westelijke Ringweg. De wedstrijdfinish is bij de Platvoetbrug, voor de oversteek van het Van Starkenborghkanaal en de Dorkwerdersluis, zo’n 7,5 kilometer voordat men terug is bij het botenhuis van De Hunze. Hierover wordt van alle boten de tijd opgenomen.

De wedstrijdcategorieën in Heren,  Dames, en Mix- of Vrij-categorie zijn: C4x+, C2x+, 4x+, Wh2X+, en skiff.

Voor de prestatietocht zijn alle boottypes welkom.

(Alleen) Hunzeleden kunnen zich via onderstaand formulier aanmelden Andere roeiverenigingsleden moeten zich via hun eigen roeicommissaris aanmelden bij de KNRB: