Meeroeien bij Vejle Roklub in Denemarken

Home » Roeien » Toer- en marathon » Verslagen » Meeroeien bij Vejle Roklub in Denemarken

Meeroeien bij Vejle Roklub in Denemarken

Meeroeien bij Vejle Roklub (Denemarken)

Als je in een ander land bent, is het leuk om daar de roeicultuur te ervaren. Na een belletje was ik welkom om mee te roeien met Birgit. Vejle is een stad in Denemarken aan de oostkust van Jutland, hun vaarwater is de Vejlefjord. De afstand tot zee is 25 kilometer, dus dat wordt meestal niet gehaald tijdens één outing 😉  De club heeft zo’n 150 leden, merendeels volwassenen. Toerroeien is het meest populair, het wedstrijdroeien wordt meer beoefend bij andere roeiclubs die wat beschutter liggen qua roeiwater.
Wegens de golfslag wordt er vooral gevaren in houten boten zonder outboard-riggers, waarbij de boordroeiers schuin naast/achter elkaar zitten. De afgelopen jaren zijn de coastal boten ook steeds populairder geworden, dit was ook de boot waarin ik heb geroeid. De club heeft ook wat glad materiaal, maar dat wordt bijna niet gebruikt. De houten boten en coastal boten staan op onderstellen die via rails het water in gereden worden, waardoor er niet getild hoeft te worden. Erg handig, vooral gezien de 30 meter tussen het gebouw en het water.
Er wordt standaard geroeid met een zwemvest, gelukkig was deze wat comfortabeler dan onze eigen vesten. Daarna kreeg ik langs de kust een hele toer langs alle grote huizen die we tegenkwamen, waaronder die van de Lego-familie. Na in totaal 11 kilometer roeien, kwamen we weer aan bij de roeiclub en maakten een kleine detour door de haven. Na de boot helemaal schoongemaakt te hebben, heb ik Birgit bedankt voor de hartelijke ontvangst en de leuke outing. Wie het Deense roeien ook wil beleven, kan kijken op https://www.vejleroklub.dk/

Peter van der Mast