Let op: momenteel is de waterstand verhoogd. Wees bijzonder voorzichtig bij onderdoorvaart van bruggen.

Schuitendiep, ter hoogte van Turfsingel 45; in verband met werkzaamheden oponthoud op weekdagen van 07:00 tot 17:00 van:
– ma. 8 juli t/m vr. 2 augustus 2024 en
– ma. 2 september t/m 13 september 2024 (Rijkswaterstaat.2024.04263.0).

Midzomertoertocht naar het Zuidlaardermeer

Home » Roeien » Toer- en marathon » Verslagen » Midzomertoertocht naar het Zuidlaardermeer

Geen voetbal

Het organisatorisch team van de nu toch wel traditionele toertocht naar het Zuidlaardermeer ter gelegenheid van de Zomerzonnewende keek tevreden toe hoe drie boten stipt op tijd (tussen 14.00 en 14.30 uur) het ruime sop kozen op weg naar de eindbestemming De Leine aan het Zuidlaardermeer: de Westerhaven, de Rob van der Werff en de Hunsingo (leve onze nieuwe C3+!). We schrijven vrijdag 21 juni 2024. Puntje van aandacht was wel dat zo’n beetje toen de boten uitliepen het zachtjes begon te plenzen. Dat hield aan tot aan de molen aan het Drentse diepje. Eigenlijk natuurlijk het riviertje de Hunze. Kortom ons hoogst eigen vaarwater! Een beetje roeier maalt natuurlijk niet om wat regen dus daar werd niet over gemopperd. Zelfs niet over het onvermijdelijk missen van het potje voetbal tussen Nederland en Frankrijk in het kader van het EK 2024. Wij zijn tenslotte roeiers en geen voetballers.
De gastvrije molenaar en zijn vrouw gaven een rondleiding bij de molen die onwaarschijnlijk mooi ligt op een verhoging aan de rand van het natuur/moerasgebied Onnerpolder. Wij keken bij die molen uit over dat prachtige wetland en overal hoor je dan het gefluit en gekakel van vogels. Het fietspad van Haren naar de palingrokerij en het fietspontje aan het Zuidlaardermeer gaat er natuurlijk dwars doorheen (een keertje doen mensen, echt een aanrader!), maar dat fietspad houdt wat afstand van die molen en dan heb je dat verhoogde uitzicht niet. Prachtig! Een van die vele voordelen die je gratis bij het Hunze-lidmaatschap krijgt als je deze toertocht mee doet.

Hunsingo Go!

Daarna door naar De Leine. Daar aangekomen was bijna iedereen weer min of meer droog en deden wij ons tegoed aan een eenvoudige doch voedzame maaltijd. Beetje jammer dat sommige roeiers die, ter wille van een vlotte bediening, van te voren hadden moeten aangeven wat zij wilden eten, ter plekke een geheugenstoornis kregen met wat chaos bij het uitserveren als gevolg. Dat wordt wat als zij echt oud worden!
Alle boten waren bij vertrek van De Hunze voorzien van lichten voor en achter en vertrokken vanaf De Leine met deze lichten ontstoken. Opvallend om te zien hoe goed je dan zichtbaar bent. De bemanning van de volgboot kon hele tijden alle drie boten in de verte goed volgen. Dat geldt overigens ook voor de reflecterende groen/gele hesjes die je op het Winschoterdiep verplicht moet dragen (stuur en boeg). Dat maakt voor de zichtbaarheid echt uit.
Rond 21.30 uur waren alle boten terug op de basis. Winnaar was de Hunsingo! Qua gewicht scheelt die C3+ niet veel met een gewone C4+ maar de Hunsingo was gewoon veel sneller. Het maakt qua sfeer en teamspirit ook echt een verschil met een C4+ met een gat. Mooie aanwinst die boot voor De Hunze. Moe en voldaan zat iedereen rond 22.00 uur aan een welverdiend biertje. En dan ook nog gelijkspel tegen dat ontzettend goede Franse voetbalteam maakte de avond erg plezierig. Maar vooral maakte de sfeer en de leuke mensen die zich Hunze roeiers mogen noemen de hele tocht plezierig. Volgend jaar een nieuwe kans om mee te doen!