Oude Winschoterdiep; doorvaart geblokkeerd in de weken 22, 23 & 24. Er worden dan sloopwerkzaamheden uitgevoerd boven dat water. Wanneer daar wordt gewerkt ligt er een ballenlijn in het water om de doorvaart te blokkeren.

Aan de woorden: Hunzemeiden

Home » Nieuws » Aan de woorden: Hunzemeiden

Aan de woorden: Hunzemeiden

Aan de woorden is een nieuwe interviewrubriek waarin we elke keer een ander Hunzelid of een groep leden interviewen over het roeien bij De Hunze.


‘Enorm veel plezier en 6 keer per week trainen om fanatiek mee te doen aan nationale wedstrijden.’

 

Hoe zou je jullie ploeg omschrijven?
Wij zijn de wedstrijdmeisjes van de Hunze, dat houdt in dat we allemaal juniorenroeiers onder de 18 zijn en we trainen 6 keer per week om fanatiek mee te doen aan nationale wedstrijden.

Uit wie bestaan de Hunzemeiden en wat is jullie leeftijd?
We zijn met vijf meiden. Helena (17 jaar), Kris (17 jaar), Maren (16 jaar), Lotte (15 jaar), Noor (15 jaar).

Hoe lang roeien jullie, individueel en als ploeg?
We roeien als ploeg nu meer dan anderhalf jaar. Dit is ons tweede jaar met z’n allen. Kris en Helena hebben nog een jaar meer geroeid bij de wedstrijdmeiden, maar dan met andere meiden die nu weg zijn.

Helena roeit bijna 6 jaar, Noor bijna 3, Maren bijna 3 jaar, Kris bijna 3, Lotte meer dan 6 jaar.

Hoe lang is ieder van jullie lid van de Hunze?
Allemaal zijn we altijd al lid geweest van de Hunze. Alleen Lotte heeft eerst nog geroeid bij Die Leythe, een vereniging in Leiden. Die roeit 1,5 jaar bij de Hunze.

Hoe ben je begonnen met roeien?
Helena begon met een zomercursus voor junioren, door in 1 week elke dag te leren roeien. Door Noors roeiachtergrond, met haar familie is ze ook begonnen met een zomercursus. Maren heeft ook de zomercursus gedaan. Kris heeft een mei cursus gedaan. Lotte is begonnen bij Die Leythe, ze was 9 jaar oud en was bij roeien belandt nadat ze ongeveer alle sporten ooit had uitgeprobeerd.

Hebben jullie plannen voor hierna, eventueel een andere vereniging waar je zou willen roeien?
Bijna iedereen wil gaan roeien bij een studentenvereniging en dan is het nog maar de vraag of we in Groningen blijven of ergens anders studeren. Anders is Gyas of Aegir een goeie optie. Ook andere steden lijkt ons leuk! Als we naar Amsterdam gaan staat er ten minste voor Helena en Lotte Nereus op de Bucket list!

Worden jullie gecoacht, en zo ja door wie en op welke manier?
Wij worden gecoacht door drie coaches. Gerrit Corbijn, Sietse Achterop en Ingrid Duiker. Een van hun is er sowieso altijd bij langs de kant, om te coachen en ons aanwijzingen te geven om onze techniek te verbeteren. Ook om ons door lange stukken intensief heen te helpen. Sietse bedenkt voor elke week een goed trainingsschema met daarin exact de afstand dat we moeten roeien en wat voor tempo we moeten doen. Dat past dan bij de wedstrijden zodat we fysiek goed voorbereid zijn op de race, maar ook voldoende uitgerust.

Hebben jullie een vaste dag/vaste dagen waarop je roeit?
Wij trainen elke dag, behalve op maandag. Dat is onze rustdag. Dat kan soms afwijken vanwege school of als we een wedstrijd hebben in het weekend. Maar bijna altijd hebben we maandag rustdag en de rest van de week trainen we.

Doen jullie nog andere sporten?
Maren en Noor spelen nog twee keer in de week hockey. Maar als er een wedstrijd is kiezen ze meestal voor het roeien.

Welke roei- en stuurgraden hebben jullie?
Helena skiff 1,2 en 3, Giek 3 en kleine S; Noor skiff 1, 2 en Giek 2;

Kris skiff 1, 2, Giek 3 en kleine S; Maren skiff 1,2 en giek 2; Lotte skiff 1,2,3 en kleine S.

Roeien jullie wedstrijden of ook recreatief? Zo ja, wat voor soort wedstrijden en welke?
Wij roeien alle soorten wedstrijden. Meestal in Amsterdam of Rotterdam. We doen lange afstanden soms in de skiff, zoals de Tromp, de Hel van het Noorden en de skiffhead. Maar ook in grote nummers, zoals de novembervieren en de Heineken.

Vanaf april begint dan het 2 kilometer seizoen en dan gaan we naar de Bosbaan of de Willem Alexander Baan. Daar is het 2 km een recht stuk met 6 banen naast elkaar. Dat doen we vanaf April tot en met de zomer. Dat vinden wij het leukst!

Hebben jullie bepaalde doelen of ambities?
Wij hebben voor het roeien bijna allemaal dezelfde ambities. Namelijk de Coupe de la Jeunesse halen. Dat is een internationale wedstrijd voor Europese junioren die elk jaar plaatsvindt in een ander land. Normaal gesproken kan je je daarvoor kwalificeren door je als boot (dus of de skiff, 2-, 2x, 4x, etc) op te geven en dan te racen tegen de andere ploegen die zich daarvoor opgeven. De snelste mag dan naar de coupe. Dit jaar is het iets anders, we moeten in de beste 16 van Nederland komen op het NK om een plekje te krijgen in de selectie.

Wij zijn daar vorig jaar ook geweest in de 4- en zijn toen 6de geworden! Toen was de wedstrijd toevallig in Amsterdam, maar het was nog steeds een hele vette ervaring om tegen andere landen te mogen racen als een soort “Team NL”.

Noor daarentegen heeft nog veel grotere ambities: het WK onder 19 jaar! Noor zit in de wk selectie en is daarvoor dus gekozen door de bond, omdat ze zo goed is. Ze is al veel aan het trainen, ook met de WK selectie en de WK-coaches en we hopen dus ook dat het haar gaat lukken. Ze mag dan naar Canada!

Wij hebben voor het roeien bijna allemaal dezelfde ambities. Namelijk de Coupe de la Jeunesse halen. Dat is een internationale wedstrijd voor Europese junioren die elk jaar plaatsvindt in een ander land.

Hoe organiseren jullie de groep qua aanwezigheid, bootindeling en inschrijving van boten?
Wij hebben allemaal onze eigen skiff toegedeeld gekregen en het is de bedoeling dat je die uiterlijk een dag van te voren inschrijft. Er wordt gewoon aangenomen dat je elke dag komt en als het niet lukt is dat ook geen probleem, maar dan stuur je even een appje in de groepsapp.

Is er elke outing ongeveer dezelfde samenstelling? Zo ja of nee, hoe dan? Of hangt het er bijvoorbeeld ook vanaf wie waarvoor traint?
Wij trainen het vaakst in de skiff, omdat dat onze techniek en kracht het best kan bevorderen voor de wedstrijden die we varen.

Maar we hebben natuurlijk ook wedstrijden in andere nummers, dus dan trainen we ook een aantal keer in andere boten. We hebben wel duo’s vanwege het meisjes onder 16 en meisjes onder 18 veld maar dat is wat ingewikkelder omdat we met een oneven aantal zijn. Maar meestal is dat geen punt en wisselen we af van combinaties.

Is de training voor iedereen ongeveer hetzelfde, train je meer op individuele doelen of als groep?
Wij trainen altijd hetzelfde. We hebben allemaal hetzelfde doel en dat is het beste uit onszelf halen. En dat kan het best door allemaal het trainingsplan van de coaches te volgen en dus met elkaar te trainen om elkaar ook een beetje uit te dagen.

Wat is jullie favoriete roeiwater bij de Hunze?
Het Noord-Willemskanaal is ons favoriete kanaal want dat heeft de meeste rechte stukken en dan kunnen de coaches het meest meekijken en aanwijzingen geven. We hebben nu zelfs onze boten op Gyas gelegd om daar te trainen omdat de brug bij Gyas dicht gaat [vanwege de aanleg van de ringweg, red.] en we anders niet op het Noord-Willemskanaal kunnen trainen. We hebben binnenkort het NK in de skiff en dat is erg belangrijk voor ons voor onze eigen prestaties en om ons te kwalificeren voor de Coupe de la Jeunesse. De coaches zijn dan cruciaal om ons de beste techniek te kunnen meegeven.

Doen jullie nog andere dingen binnen de vereniging, zoals SOEP, gebouwonderhoud of andere organisatorische dingen?
Eigenlijk niet, maar we helpen met plezier mee als er hulp nodig is, zoals bij pannenkoeken bakken bij Stadje Rond.

Wat brengt het roeien jullie?
Het brengt ons enorm veel plezier, het is heel gezellig met z’n vijven. Het is gewoon leuk om jezelf uit te dagen en te merken dat je elke week weer een stukje beter bent. Ook merk je tijd na tijd weer een verbetering in je fysieke conditie. We hebben een goeie band met de coaches en het is een groot deel van ons leven geworden.

Soms natuurlijk ook frustratie, het kan best wel veeleisend zijn en er staat natuurlijk ook wat druk op de wedstrijden. Als het dan niet gaat hoe je wil kan het voelen alsof je al die tijd en al dat werk voor niks hebt gedaan.

Wat is je favoriete roeiweer en -seizoen en waarom?
De lente is voor ons het perfecte seizoen. Het is dan niet te warm maar het is wel goed weer om lekker met korte broek en korte mouwen te roeien en dat vinden we het lekkerst. De wind is meestal dan ook niet dramatisch. Het is gewoon heerlijk om met een beetje zon lekker te kunnen roeien.

Wat is je favoriete boot? In welke boten roeien jullie vaak?
Het verschilt want we skiffen bijna altijd. Maar iedereen vindt een groter nummer leuker om te doen. De 4- vinden we heel leuk maar ook de 2x en de 2-.

Wat zou je willen weten van een ander Hunzelid/ploeg dat/die we interviewen? Naar wie ben je benieuwd en waar zou je meer van willen weten?
Wij zouden ook wel willen weten hoe andere ploegen trainen en of ze vaste tijden hebben etc. En of ze trainen naar wedstrijden toe bijvoorbeeld. Van de Dollies onder andere lijkt het ons leuk om meer te weten te komen.

Willen jullie nog een oproep doen of wil je nog wat kwijt?
Wij zijn heel benieuwd naar de andere ploegen, hoe zij de Hunze ervaren en hoe zij trainen!