Bestuur, coaches en instructeurs krijgen veel vragen over het gebruik van de coastal skiffs (Liteboats). Deze boten zijn zeewaardig. Daarom zijn ze een stuk wendbaarder dan onze andere boten, lozen ze zelf hun buiswater en zijn ze erg stabiel. Hierdoor zijn ze relatief veilig in de winter. Door de bouwwijze is de boeg kwetsbaarder dan bij onze andere boten en reageren ze ook anders dan we gewend zijn. Daarom een korte FAQ met de belangrijkste vragen.
1.Hoe leg je de coastal skiff handig in het water?
2.Hoe stap je in de coastal skiff?
Instappen in de coastal skiff gaat grotendeels hetzelfde als in een normale roeiboot. Er zijn twee belangrijke verschillen.
In de coastal skiff mag je in de kuip van de boot staan. De coastal skiffs zijn de enige boten in de Hunzevloot waarbij dit mag. De kuip is in de coastal skiff je instapplankje: tussen de slidings zit geen instapplankje. Tussen de slidings kan je niet staan omdat je dan het deksel van de luchtkast beschadigt.
Tijdens het instappen gaat de coastal skiff makkelijk opzij. Om dat te voorkomen kan je het beste zo snel mogelijk je gewicht overbrengen op het been dat in de coastal skiff staat. Dan gaat hij minder snel opzij.
3. Waar moet je tijdens het varen op letten?
De coastal skiff gaat makkelijk opzij en is daardoor erg zijwindgevoelig. Je kunt vaak aan het wateroppervlak zien of er zijwind is. Daar moet je wat eerder op reageren dan bij een skiff of een C-1 door de boeg in de windrichting te draaien. Let hier goed op, want je wordt snel de kant in geblazen.
De coastal skiff draait veel sneller dan een skiff of C-1. Je kunt hierdoor veel sneller manoeuvreren. Bij het aanleggen is het mede daarom belangrijk dat je rustig op het vlot af vaart. De boot draait snel te ver door en je kunt hierbij het vlot raken met de achtersteven.
De boeg van de coastal skiff steekt verder uit dan je tijdens het roeien kunt zien. Houd er bij het aanleggen rekening mee dat je boeg een paar centimeter langer is dan je kunt zien.
Hieronder staan twee filmpjes met voorbeelden van aanlegmanoeuvres in de coastal skiff. Deze filmpjes zijn nadrukkelijk niet bedoeld als aanlegmanoeuvre in de skiff of C-1.
4. Hoe leg je de coastal skiff op bokjes?
Je mag de coastal skiff op één of twee bokjes op het vlot leggen. Gebruik je één bokje, leg dan de achtersteven op het vlot en niet de boeg. Gebruik je twee bokjes, let er dan op dat je één bokje ter hoogte van de achtersteven zet en één bokje bij de achterstops. Je kunt beter geen bokje onder de dekbolling zetten.
5. Welke examens heb je nodig voor de coastal skiff?
Qua examens staat de coastal skiff gelijk aan een C-1. Dit betekent dat je minimaal C-1/skiff-1 en T2 moet hebben om zelfstandig buiten de bruggen te mogen varen in een coastal skiff.
Heb je naar aanleiding van dit bericht nog vragen over de coastal skiffs? Stel ze gerust aan de materiaalcommissie of de instructiecommissie.