Roeien

Marathon de Waterwolf

Dit jaar is de Waterwolfmarathon op zondag 6 oktober 2019. Deze marathon is in 2006 in het kader van 120 jaar Hunze voor het eerst georganiseerd. Sindsdien elk jaar. De Waterwolf kan als wedstrijd en als prestatietocht gevaren worden.

In 2018 eenmalig aangepast traject Waterwolf

Vanwege een stremming op het Niezijlsterdiep kan de normale route van de marathon niet gevolgd worden. De Waterwolf marathon van 2018 volgt daarom éénmalig een
Globale beschrijving: De marathon voert via een kleine sluis tegenover de sociëteit van De Hunze naar het Hoendiep. Na een aantal kilometers Hoendiep wordt het Aduarderdiep gevolgd tot Aduarderzijl. Van daar wordt het Reitdiep gevolgd naar Electra. Hier is het keerpunt. Vanaf de naamgever van de tocht, – het Waterwolfgemaal bij Electra -, vervolgt de marathon haar koers terug over het Reitdiep naar Dorkwerd. Daar worden de boten opnieuw geschut, voor de deelnemers het laatste stuk naar het botenhuis van De Hunze afleggen.

De Waterwolf Marathon 2018 blijft onderdeel van het KNRB-klassement Marathonroeien. De lengte is circa 55 kilometer waarvan 47 kilometer als tijdwedstrijd.

Programma

  • Vanaf 7:00 uur: aanmelding, betaling en uitreiking routekaart en –beschrijving.
  • Boten worden op startnummer op het vlot toegelaten voor veiligheidsinspectie en snel vertrek om klaar te gaan liggen voor de sluis.
  • Stuurliedenvergadering: 7:45 uur.
  • Schuttijd blok 1: alle wedstrijdboten en andere ca. 8.15 uur, blok 2: na schutting van blok 1.
  • Vanaf 9:00 uur: oplijnen voor wedstrijdstart na circa 1.4 kilometer.
  • Vanaf circa. 13:30 uur: finish van de eerste wedstrijdploegen bij de Platvoetbrug.
  • Prijsuitreiking vindt plaats als alle wedstrijdploegen gefinished zijn.
  • Vanaf circa. 17:00 uur: diner in het clubhuis.

Inschrijven en kosten

De algemene inschrijving sluit 28 september 2019. Niet-Hunzeleden kunnen zich door hun bevoegde commissaris van de eigen roeivereniging inschrijven bij de KNRB. Hunzeleden schrijven zich in vóór 22 september 2019 vanwege toewijzing van boten. Zij mailen de wedstrijdcommissaris of gebruiken onderstaand formulier.

Het inschrijfgeld van tien euro per persoon dient uiterlijk een week voordat de Waterwolf plaatsvindt overgemaakt te zijn op rekeningnummer NL83INGB0000835054 ten name van KGR De Hunze te Groningen onder vermelding van Inschrijfgeld Waterwolf 2019 met omschrijving van vereniging- en ploegnaam.
Wil je meedoen maar heb je zelf geen ploeg? Vaak valt er iets te regelen en andere ploegen kunnen er baat bij hebben, bijvoorbeeld bij blessures. Hoewel er niets gegarandeerd wordt, zijn dit soort verzoeken welkom bij de waterwolfcommissie.
Voor verenigingen, die van ver moeten komen of geen eigen botenwagen hebben, heeft De Hunze een klein aantal boten te huur. Vanaf 22 september is bekend welke boten hiervoor kunnen worden toegewezen. De ploeg tekent hiervoor een huurcontract. De huurprijs is afhankelijk van het type boot en is op te vragen bij de wedstrijdleiding.
Er is beperkte mogelijkheid tot overnachting (slaapspullen zelf meenemen), inclusief ontbijt in ons clubhuis. Dat kost € 5,- per persoon. Na afloop staat een warme maaltijd klaar, voor circa € 12,50 per persoon. Aanmelden voor deze maaltijd via de KNRB-site en voro Hunze-leden via onderstaand inschrijfformulier.

Wedstrijd en prestatietocht

De totale afstand is ruim 55 kilometer, waarvan 47 kilometer als wedstrijd wordt geroeid. De wedstrijdstart ligt na de brug van de Westelijke Ringweg. De wedstrijdfinish is bij de Platvoetbrug, voor de oversteek van het Van Starkenborghkanaal en de Dorkwerdersluis, zo’n 7,5 kilometer voordat men terug is bij het botenhuis van De Hunze. Hierover wordt van alle boten de tijd opgenomen. De wedstrijdcategorieën zijn:

Heren C4x+Dames C4x+Mixed C4x+Heren C4+
Dames C4+Heren C2x+Dames C2x+Mixed C2x+

Voor de prestatietocht zijn naast wherry’s, deze boottypes ook welkom. Andere boottypes kunnen na overleg met de wedstrijdleiding ook meedoen aan de prestatietocht.