Let op! Voorwaardelijk vaarverbod Julianabrug in de periode tussen maandag 16 mei en zaterdag 4 juni. In die periode geldt: maandag tot en met vrijdag:  doorvaart uitsluitend mogelijk tussen 17:00 en zonsondergang. zaterdag en zondag: doorvaart vrij (zie nader: Werkzaamheden Muntingbrug en Julianabrug: gevolgen voor onderdoorvaart bruggen – KGR De Hunze)

Roeien

Verslagen

Jongeren die bij De Hunze roeien, organiseren ook gezellige activiteiten met elkaar (zie daarvoor hun eigen Facebookpagina en Instagram). Een leuke toertocht, barbecue, roeiweekend.

Op deze pagina kun je lezen wat er zoal gebeurt tijdens en naast het (wedstrijd) roeien.

Tromp revisited

Wie herinnert het zich nog? Vorig jaar stond iedereen al bijna op het punt af te reizen naar Hilversum toen het bericht kwam dat (sport) evenementen niet langer toegestaan waren. Geen Tromp Boatraces in 2020 dus. We moesten het nog een jaar langer doen met de herinneringen uit 2019. Gelukkig was het afgelopen weekeinde anders.

De 36ste Tromp Boatraces konden doorgaan. Een behoorlijk aantal Hunze-ploegen verscheen aan de start. Op zaterdag waren dat in de eerste plaats onze nieuwe leden Willem Scholte en Peter Streef die startten in de Veteranen 2x. Zij eindigden midden in het Hv2x veld (11de van 22) in een tijd van 21.40.6.

In het 2de blok verscheen maar liefst 5 roeisters in het M18 skiff veld. Anna behaalde een mooie 3de plaats (22.26.5) vlak daarachter gevolgd door Louise met een 5de plaats (23.08.2) in het veld met 24 roeisters. Louise roeide in de week daarvoor nog het EK-junioren in München. Daarnaast verschenen ook Femke (24.17.3) Rianne en Silke (26.00.2) aan de start. Voor deze drie roeisters was het eigenlijk de eerste grote skiffwedstrijd over een lange afstand. En dat ging heel goed. Zijn werden respectievelijk 15de, 20ste en 21ste.

In blok 3 startten Mats (boeg) en Lysandros (slag) in de J162x. Zij startten in de ‘Maarten van Messel’ die vorig weekeinde was gedoopt. In het veld van 9 boten eindigden zij op een fraaie 1ste plaats en in een supersnelle tijd van 19.40.4. Het was een spannende race die met een verschil van 4 seconden op de nummer 2 werd gewonnen.

Op zondag was het eerst de beurt aan Marg. Zij startte niet in het M18 skiff veld maar koos er voor in de DSB te varen. En niet zonder succes! In het veld van 23 deelneemsters behaalde zij een fraaie overwinning (22.26.3). In het volgende blok roeiden Meike Borst en Helena Brand in het M161x veld. Zij maakten er een mooie onderlinge competitie van waarbij Meike met (25.20.1) ruim 2 seconden voor bleef op Helena (25.22.7). Daarmee eindigden zij als 14 de en 15de in dit veld van 22 roeisters. Ook voor Meike en Helena was het een debuut op de lange baan wedstrijd.

Als laatste op de zondag stond het DV2x nummer op het programma. Daarin maakten Brigid en Jolin hun debuut in het DVeteranen 2x veld. Gecoached door Nick roeiden zij in een tijd 23.57.8 naar de eindstreep (16 de plek van 23). De DV2x werd grandioos gewonnen door Nicolette en Anneke (21.21.26.3), die als DVE al overall winnaars de medaille verzilverden. Een zeer fraaie prestatie.

Het was kortom aan alle kanten een mooi weekeinde. Tromp Boatraces is een bijzonder sfeervolle en goed georganiseerde wedstrijd op het bijna altijd windstille Hilversumskanaal. Echt een aanrader!

De volledige uitslagen zijn te vinden op: https://trompboatraces.nl/uitslagen/

Drie blikken en meer mooie klasseringen tijdens Novembervieren

Hunzejunioren trokken blikken tijdens de Novembervieren 2019 op de Amstel. Voor de tweede keer in twee weken wonnen ze op een grote, landelijke wedstrijd. Het is een wedstrijd van vier kilometer met de finish net voorbij de Berlagebrug.
Blik:
M16: Jente, Marg, Anna en Nora (Tromp), Stuur: Maimoena
J16: Lucas, Tijn Lubbert, Wouter (ARC) en Maarten (Neptunus), Stuur: Eva (Neptunus)
J14: Mats, Wouter, Jelger, Lysandros, Stuur: Simon

Overige klasseringen:
J18: S: Jelle, Stuur Eline. Mooie tweede plek!
M18: Hanne en Wouke (Hunze/Tromp-combi, derde plaats).
Daarnaast kwamen de volgende boten goed mee in hun veld:
M16: Eline, Silke, Myrdin, Stuur: Berend (Hunze/ Daventria-combi) en Helena, Pien, Sterre en Mieke, Stuur: Ollie
J16: Hugo, Berend, Stuur: Ollie (Hunze/Neptunus/Wetterwille-combi)

Succesvolle Tromp Boatraces op 19 en 20 oktober 2019

De Hunzejunioren gingen keihard en verpulverden twee baanrecords! Op zaterdag roeide Hanne Gietema in de ochtend een mooie race in de M18 skiff. Aan het einde van de zaterdag verschenen twee Hunze J16 dubbels aan de start. Mats van Slooten en Lysandros Tsiamparlis maakten hun debuut in het J16 veld. Als jongste deelnemers in dit veld roeiden zij naar een mooie achtste plek (van 26). In het zelfde veld roeiden Lucas Keijzer en Tijn Lubbert naar een schitterende eerste plaats. Ze bleven de nummer twee ruim 75 seconden voor en verbeterden het baanrecord met meer dan twintig seconden. Een puike prestatie.

 

Op zondag verschenen maar liefst vier Hunzemeiden aan de start in het M16 skiff veld. En met resultaat. Ze eindigden alle vier in de top tien van dit veld van 25 roeiers. Louise Liemberg werd negende; vlak daarvoor op de achtste plek op nog geen seconde  kwam Anna Menke. Jente Jongsma pakte een mooie zesde plek. Absoluut grote klasse was de eerste plek van Marg van der Wal. Zij roeide souverein naar een eerste plek en verbeterde het baanrecord met 50 seconden. Chapeau!

Groningse roei-junioren overheersen in Rotterdam

Roeiers van de Groninger roeivereniging De Hunze sloten afgelopen zondag 30 juni het nationale wedstrijdseizoen af met een klinkende reeks overwinningen. Tijdens de zogenoemde NSRF Slotwedstrijden op de Willem-Alexander Baan in Rotterdam wonnen de Groningse junioren zes eerste en vier tweede plaatsen.
De wedstrijden vormden voor de Hunze-junioren het sluitstuk van een buitengewoon succesvol seizoen, waarin ruim veertig overwinningen werden binnengehaald.
Lucas Keijzer won in Rotterdam als 16-jarige op spectaculaire wijze het Jongens-18 veld in de skiff. Marg van der Wal en Wouke Mollema wonnen in de acht bij de Meisjes-18. Bij de meisjes-16 ging de winst in de acht naar Louise Liemberg, Anna Menke en Jente Jongsma.Liemberg won vervolgens ook het Meisjes-16 veld in de skiff, gevolgd door Jongsma op een knappe tweede plek. Liemberg, Jongsma en Menke wonnen daarna ook nog hun veld in de dubbel-4.

Hannah van der Sluijs won bij de Meisjes-18 èn de Dames Gevorderden in de dubbel-4 met de ploeg die in augustus naar het WK Junioren in Tokyo gaat. De selecties voor dit WK en voor het EK Junioren in Italië, ook in augustus, zijn inmiddels bekend.

De Hunze M16 groep wint de overall beker Orca M16 Juniorenklassement met Anna Menke als individueel roeister op plek een.

NK Groot/Damen Regatta met vijf Nederlands Hunzekampioenen

De Willem Alexander Baan(WAB) in Zevenhuizen bij Rotterdam stond afgelopen weekeinde in het teken van de NK Groot (dat wil zeggen grote nummers; niet zijnde 1x en 2-). Dit Nederlands Kampioenschap vond deze keer plaats rondom de Damen Regatta die traditiegetrouw op de Willem Alexanderbaan plaatsvindt.  Er was aan alle kanten groot succes. Ten eerste was het over het algemeen goed roeiwater, wat daar wel anders kan zijn. Nog belangrijker: De Hunze deed uitermate goed mee en behaalde klinkende overwinningen. De meidengroep bestond uit: Anna Menke, Hanne Gietema, Hannah v.d. Sluijs, Wouke Mollema, Jente Jongsma, Louise Liemberg en Marg v.d. Wal. Bij de jongens namen Felix Mebius, Lucas Keijzer en Tijn Lubbert deel. Er werd ook stevig gecombineerd onder andere door Hanne in de 2x en de 4x. Hannah deed dat ook en wist in de M18 4x in een bizarre race (snoek van de concurrent in de laatste meters!) het NK-blik binnen te halen. Dat gold ook voor Wouke die in een combi M18 8+ naar een mooie NK medaille roeide.

Bijzonder was dat onze noordelijke RTC meiden (Hunze, Wetterwille, Assen, Jason en Neptunus aangevuld met Hemus) het M16 8+ veld overtuigend wisten te winnen. Dat is weliswaar geen officiële NK-titel, maar daarom officieus niet minder mooi. In de M16 4x wisten Marg, Jente, Louise en Anna een Willem III combi net niet van zich af te houden en werden knap tweede. Dat gold op zaterdag ook voor Marg en Jente in de M16 2x. Louise en Anna werden in de finale vijfde in dit sterke veld.

Felix Mebius koos er voor om uit te komen in het sterke Heren Elite veld voor de skiffs op zaterdag en zondag en gaf daar in de finales goed partij. Felix werd Nederlands Kampioen met Spaarne/Hunze/RIC-combi in de J18 8+ in een mooie tijd van 6.00. Tijn en Lucas startten in een combi met Viking/Spaarne op zaterdag (als J16 4x) in het J18 veld en werden daar knap derde. Het toetje kwam zondag. Tijn en Lucas werden Nederlands Kampioen in de J16 2x in een prachtige race met een supersnelle tijd van 6.45. We gaan nu op naar de NSRF over twee weken. Dan ook is definitief duidelijk welke Hunzeroeiers richting WK en Coupe zullen gaan. Dat belooft een grote groep te zijn.

Veel blik in Assen

Afgelopen zaterdag 15-6 was er weer een jeugd en junioren wedstrijd. Dit keer in Assen. En er was weer veel Hunzeblik te noteren. Het was een beetje nat op zaterdagmorgen maar dat mocht de roeipret niet drukken. De Hunze ging er met een groot aantal medailles vandoor.

Dat gold onder andere voor Mats van Slooten en Lysandros Tsjiamparlis in de 2x; Wouter en Helena ook in de 2x en voor Daan en Pau. Simon won zijn skiff wedstrijd. Wouter, Mats, Lysandros en Helena wonnen ook in de C4. De foto’s laten zien hoe hard het ging.

Hunzejunioren winnen de ARB-wisselbeker voor de best presterende vereniging 2019

Op 1 en 2 juni 2019 vonden op de Amsterdamse Bosbaan de ARB Bosbaanwedstrijden plaats. In alle nummers werd gestreden voor het felbegeerde ARB blik.
De Hunzejunioren waren goed vertegenwoordigd én roeiden zo goed dat ze de ARB-wisselbeker voor de best presterende vereniging mee naar huis mochten nemen! Chapeau!!!!!
En dan de races, dat waren er veel en ze waren spannend! Bijvoorbeeld die van Hanne Gietema. Zij lag in haar heat in de skiff heel lang voorop. Uiteindelijk werd ze vierde. Mats van Slooten noteerde in de J14 de tweede tijd van de dag (vijfhonderd meter). Marg van der Wal werd in haar M16 1x heat tweede en Hannah v.d. Sluijs roeide naar een fraaie derde plaats in de snelste M18 1x heat.
Tijn Lubbert nam de wisselbeker mee naar huis.

Daarnaast waren er op 2 juni nog veel overwinningen.

1. Jelle in de Beginnelingen skiff in een nieuw PR van 7.27. Mooie revanche voor 1 juni 2019
2. Eline Paas en Anna Menke, wonnen beiden in hun heat in de M14 1x (vijfhonderd meter)
3. Lysandros Tsjiamparlis die de J14 1x won (vijfhonderd meter)
4. Wouke Mollema won in haar skiff heat
5. Geldt ook voor Louise Liemberg
6. Tijn Lubbert en Lucas Keijzer wonnen met overmacht in de J16 2x
7. Louise Liemberg, Jente Jongsma, Marg v.d. Wal en Anne Menke wonnen in de M16 4x, souverein op kop varend
8. Wouke Mollema lag fraai voorop in de M18 4x in combi met Tromp
9. Lucas Keijzer en Tijn Lubbert in een combi in de J16 8+, gestuurd door Hanne Gietema.
10 Op 1 juni 2019 won Lucas Keijzer ook al de J16 skiff en Tijn Lubbert in een combinatie de J 16 4x.

 

Topweekend roeien voor Hunzejunioren 18 mei 2019

Afgelopen weekeinde werd er weer hard geroeid door de Hunzejeugd. Op maar liefst drie plekken streden ze om het eremetaal.

EK Junioren Essen
Hannah van der Sluijs vertegenwoordigde De Hunze in Essen bij het EK junioren. Zij deed mee met een ploeg die in beeld is voor de WK-junioren in Tokyo. De ploeg werd uiteindelijk eerste in de B-finale. Dat was een goed resultaat. De komende weken zal de selectie rond moeten komen. Voor Hannah ziet het er veelbelovend uit. Hiernaast een beeld van de ploeg in actie (Hannah op plaats drie).

Westelijke Regatta Willem Alexander baan

Ook een eindje van huis waren Hanne Gietema, Louise Liemberg, Anna Menke, Marg van der Wal, Jente Jongsma, Tijn Lubbert, Jelle Bakker en Lucas Keijzer aan het roeien. Ze deden in verschillende nummers mee aan de Westelijke Regatta. En dat ging geweldig goed. Het regende blikken. Op zaterdag 18 mei 2019 behaalden Anna en Jente een fraaie overwinning in de M162x. Louise en Marg werden derde. Hanne deed goed mee in de B-finale bij de M182x. Tijn roeide met Maarten van Neptunus en Gert Jan en Wouter van de ARC in de J164x. En dat werd een klinkende overwinning.
Op zondag 19 mei 2019 gingen zowel Marg als Anna als eerste over de streep in hun heats in de M161x. De M164x roeiden met groot gemak naar een klinkende overwinning. Aan boord van deze vier: Marg, Louise, Jente en Anna. Tijn werd met Maarten tweede in een spannende race in de J162x. Dat gold ook voor Jelle en Lucas in de J182x. En voor Hanne in de M184x in een combi met Maastrichtse. Kortom: topprestaties.

Regiowedstrijden Zwolle

Verreweg de grootste delegatie was zondag 19 mei 2019 aanwezig in Zwolle bij de Regiowedstrijden. De jongste jeugd streed in C4, 2x en 1x op de vijfhonderd meter; de junioren deden dat over duizend meter. We deden dat samen met roeiers van Neptunus.
Ook hier regende het overwinningen. Alle veertien Hunzeroeiers behaalden tenminste een medaille!
Dit zijn de winnaars van Zwolle:
1x        Eline en Mats
2x        Teunis en Sjoerd; Berend en Fons (Neptunus); Roos en Nanne
C4x+
1. Mats, Lysandros, Berend, Fons, stuur Eline.
2. Eline, Helena, Roos, Nanne, stuur Berend.
3. Simon, Bram, Teunis, Sjoerd, stuur Stijn van de Zwolse.
4. Wouter, Anna (Neptunus), Daan, Pau, stuur Helena.

En er was heel veel taart. Bovendien was het heel gezellig met de coaches Feico, Ingrid en Remco en heel veel ouders langs de kant. Top weekend dus, maar dat schreven we al.

Spetterende resultaten Hunze in Bremen

Het was koud en soms guur. Forse hagelbuien afgewisseld met zon. Maar klagen? Welnee. Het was een supergezellig en zeer succesvol weekeinde voor De Hunze in Bremen. De Hunze was aanwezig met een grote groep meiden (Eline Paas, Anna Menke, Hanne Gietema, Wouke Mollema, Jente Jongsma en Louise Liemberg) en jongens (Wouter Bolt, Lysandros Tsjiamparlis, Daan Huizing, Mats van Slooten, Jelle Bakker, Berend Mulder, Tijn Lubbert en Lucas Keijzer).
Dit weekeinde waren er twee aparte wedstrijden: de JuM Regatta voor roeiers van tien tot veertien jaar. Aan deze Regatta doen negenhonderd kinderen mee! Daarnaast was er de Grosse Bremer Ruderregatta die voor de 112de keer werd georganiseerd. Het is een race op een zesploegenbaan over vijftienhonderd meter. Er doen ruim vijftienhonderd roeiers aan mee. Ook roeiers van ARC uit Assen, Neptunus en Wetterwille deden als vanouds mee.

We startten met de JuM Regatta: Anna, Eline, Mats, Lysandros, Daan en Wouter deden mee aan de JuM-Regatta. Zij voeren op zaterdag allemaal de Langstrecke over 2,5 kilometer. Daan en Wouter in de dubbeltwee. De rest in de skiff. Daarnaast deden Lysandros en Mats en Eline en Anna in de dubbeltwee nog mee aan de zevenhonderd meter. Daan ging aan de slag op de slalom. En dat ging allemaal heel succesvol. Daan haalde een mooie eerste plaats op de slalom in een heel snelle tijd! Anna, Eline, Mats en Lysandros wonnen de Langstrecke. Anna was het snelste meisje in de M13 en M14 categorie! Echt heel goed. Op zondag deed Daan in de skiff  mee aan de sprint over driehonderd meter. Wouter, Eline, Anne Mats en Lysandros gingen de strijd aan in de skiff over zevenhonderd meter. Ook hier veel overwinningen (Mats, Anna, Eline en Lysandros). Zowel Mats, Anna, Eline als Lysandros wonnen al hun races en gingen elk met drie medailles naar huis!

Verderop, op de prachtige zijtak van de Weser werd tijdens de Grosse Ruderregatta hard geroeid op de vijftienhonderd meter. Louise en Jente beten het spits af in de allereerste race van de dag. Zij behaalden een mooie tweede plaats. Hanne maakte haar debuut in de skiff op een boord aan boord race en deed dat heel goed. Er waren op zaterdag vier eerste plekken in de skiff. Jelle en Wouke roeiden soeverein naar de eerste plaats. Zij behaalden alledrie veruit de snelste tijd van het hele veld. Louise maakte het heel spannend maar won uiteindelijk met bijna twee seconden van de nummer twee. Tijn en Lucas haalden in de dubbeltwee een mooie overwinning.
Ook op zondag ging het crescendo. Het was mooi zonnig en het bleef -anders dan op zaterdag- grotendeels droog. De wedstrijd werd even opgeschort door dreigend onweer. Dat drukte de pret echter niet.

Berend maakte zijn debuut in de skiff op de vijftienhonderd meter en roeide goed mee in het lichte veld. Louise roeide samen met Eva van Neptunus in de lichte junioren B dubbeltwee en Wouke en Hanne deden hetzelfde in de junioren A categorie. Ook op zondag indrukwekkende overwinningen in de skiff van Wouke, Lucas en Jelle. Lucas was op zondag de aller snelste junioren skiffeur van de dag! Bijna aan het slot van de dag ging ook de Combi 4x+ van Louise, Jente, Eva (Neptunus) en Vera (Wetterwille) met als stuur Hanne, er met de eer van door. Top! Het was al met al een prachtige weekeinde met trotse coaches (Sietse, Feico en Frank) en veel ouders die aanmoedigden.

Als vanouds sliepen en aten we bij de Bremer Ruder Verrein von 1882. Samen met roeiers en coaches van ARC, Wetterwille en Neptunus hebben we onder aanvoering van Feico op 4 mei twee minuten stilte gehouden in het kader van de dodenherdenking. Ook dat was indrukwekkend. Zonder de hulp bij het botentransport van Theo, Remco en Koert Jan, had dit weekeinde niet kunnen plaatsvinden. Grote dank daarvoor. We hadden het niet willen missen.

Successen op jeugd-, twee- en skiffhead 2019

Afgelopen weekeinde werd in Amsterdam gestreden om blikken op De Amstel. Naast een aantal seniorenploegen, deed een groot aantal junioren en jeugdleden van De Hunze mee. En met met mooie resultaten.
Op zaterdag deden mee aan de Jeugdhead: Hanne Gietema in een combiploeg met Hemus (M18 2x), Mats van Slooten, Lysandros Tsjiamparlis en Wouter Bolt (samen met Jeroen van de ARC) in de J14 4x (gestuurd door Berend Mulder). Ook Pien Meulenhoff, Roos Tamming, Nanne van Zanten en Eline Paas (ook gestuurd door Berend) deden mee in het M16 4x veld. Teunis Poortman, Simon van Dijk, Bram Veltman en Daan Huizing deden mee in de C4x 12 klasse (gestuurd door Eline). Alle ploegen kwamen goed mee in het veld. Uitschieter op zaterdag waren Anne Menke en Louise Liemberg die op heel overtuigende wijze de M16 2x wisten te winnen in een heel snelle tijd (zie foto met blik)!

Op zondag werd er gestreden in het kader van de skiffhead. In het eerste blok deden mee Jente Jongsma (M16 1x), Tijn Lubbert en Lucas Keijzer (beiden J16 1x). Jente roeide naar een mooie elfde plek, maar werd helaas gehinderd door een tegenstander waardoor zij stil kwam te liggen. Lucas wist in een heel spannende race over vier kilometer de J16 te winnen! Hij was 1,5 seconden sneller dan de nummer twee van het Spaarne (zie foto van Lucas met blik). Tijn roeide naar een superknappe vierde plek in dit zeer sterk bezette veld.In de middag was het de beurt aan Wouke Mollema en Hannah van der Sluijs. Zij roeiden in het M18 veld hun race over 7,5 kilometer van Ouderkerk naar het botenhuis van KR&ZV ‘De Hoop’. Wouke behaalde in dit veld van 19 roeisters een prima vierde plek. Nog mooier was de knappe eerste plaats die Hannah wist te behalen.
De Hunze kwam al met al zeer goed voor de dag in Amsterdam. Dat geldt ook voor de senioren die meededen. Dat valt wellicht elders te lezen. Leuk om te melden is ook dat ‘onze eigen’ Melvin Twellaar zich dit jaar Kampioen van de Amstel mag noemen. Melvin veroverde op overtuigende wijze de ’Telegraafbeker’. Jong geleerd is oud gedaan zullen we maar zeggen!

Hunzemeiden deden het goed op Heineken en Head 2019

Het is niemand waarschijnlijk ontgaan, de afgelopen weekenden is er na heel wat horten en stoten alsnog hard gevaren op de Amstel door de Hunze wedstrijdmeiden!
Op 9 en 10 maart 2019 was het tijd voor de Heineken roeivierkamp, die dit jaar deels doorging. Op de vroege ochtend wisten Hannah van der Sluijs en Wouke Mollema in een combinatieboot met stuur Ollie Becker de winst te pakken in het M18 veld. De meiden werden op de 2500 meter eerste en de 500 meter tweede: dit maakte hen overall eerste! Ook Hanne Gietema kwam al vroeg in de ochtend in actie en wist in een combinatieboot mooi in de middenmoot te eindigen, namelijk op de zesde plek.
Na heel wat chaos kon er in de late middag toch nog gestart worden door het M16 ploegje, ze startten helaas alleen de 2500 meter. Maar op deze afstand wisten Louise Liemberg, Jente Jongsma, Anna Menke en Marg van der Wal, met stuur Maimoena Hulshof wel de tweede plek te behalen; met maar drie seconden verschil tot de winnaars van het RTC ploegje. Dit vroeg om revanche!
Een week later, op 17 maart, ging de Head eveneens deels door. Helaas konden de Hunzemeiden op zaterdag niet meer in de acht stappen; wegens slechte weersomstandigheden werden alle wedstrijden deze dag afgelast.

Maar door een slimme zet van de coaches waren ze niet in mineur: Vier van de M16 meiden hebben toch nog kunnen starten in de dubbelvier op zondag, waarbij ze opnieuw moesten knokken tegen de RTC ploeg. Op de (hele) vroege zondagochtend vertrokken daarom Louise, Jente, Marg en Anna met stuur Maimoena en maar liefst drie coaches (Mieke, Sietse en Gerrit) richting Amsterdam. Om 11:30 uur moesten ze namelijk al aan de start liggen en mochten ze laten zien wat ze dit keer in zich hadden, over een afstand van maar liefst ongeveer acht kilometer! En dit deden ze vol overtuiging. De ene na de andere ploeg werd ingehaald tot er niemand meer over bleef. De hele 8acht kilometer zat het M18 ploegje van de Amstel hen op de hielen, maar ze wisten deze boot door flink door te trappen voor zich te houden. En dat flink trappen werd beloond: de M16 domineerden het veld en mochten een prachtig blik in ontvangst nemen. Met een tijd van 31:42:07 wisten ze de RTC ploeg op dertien seconden te verslaan en de andere ploegen met een ruim verschil achter zich te houden. Een extra lekker gevoel natuurlijk, de revanche op de RTC ploeg was genomen en onze meiden hebben met de prestaties van beide weekenden een prachtig entree gemaakt in het roeiseizoen!

November 2018 vier je goed

Vier jeugd-/juniorenploegen verschenen aan de start bij de Novembervieren 2018 op De Amstel. Onder ideale omstandigheden werd er goed geroeid. In de M14 wedstrijd roeiden Pien Meulenhoff ( (slag), Anna Menke, Nanne van Zanten en Femke de Witt naar een mooie derde plekje in een veld van vier boten. Eline Paas stuurde de ploeg behendig door de wedstrijd. Voor Anne was het haar allereerste wedstrijd.

In de M16 poule roeiden Jente Jongsma (slag), Marg van der Wal, Hanne Gietema en Louise Liemberg fraai gestuurd door Rosalie Hoexum naar een mooie plek (11de) in hun veld (16de). Marg en Hanne maakten hun debuut in het Hunzeshirt.

De M18 vier behaalde een knappe derde plek in hun veld van tien deelnemers. Op slag Hannah van der Sluijs met daarachter Silje Kouwenhoven van Die Leythe en onze eigen Maimoena Hulshoff en Wouke Mollema. Aan het stuur zat Ollie Becker.

In het middagblok was het de beurt aan de J16 vier van Jelle Bakker, Maarten Veninga (Neptunus), Tijn Lubbert en op boeg Lucas Keijzer. Zij overrompelden hun held veld en wisten naar liefst vijf ploegen in te halen. De mannen pakten onder leiding van Eva Griep (Neptunus) een knappe overwinning en bleven de nummer twee ruim een halve minuut voor. Bijzonder is dat in deze boot drie van de roeiers ‘slechts’ eerstejaars J16 zijn!
Het was al met al een prima ‘novemberdag’ voor De Hunze.

17 Overwinningen voor De Hunze in Leer 2018

Het was een geslaagd weekeinde in Leer. 17 (!) Overwinningen van jeugd, junioren en Marcel Woortman! Mooie races en voor sommigen zoals Mare Veeger, Pau Surroca en Daan Huizing een nieuwe ervaring. Iedereen heeft goed zijn best gedaan. Er waren overwinningen voor Marcel Woortman in de 2x met Lucas Van RC Wurzburg (4x). Onze eigen Lucas Keijzer won drie keer. Tijn Lubbert, Eline en Jannes Paas en Pien Meulenhoff wonnen twee medailles. Ook Femke en de dubbeltwee van Morgan en Ollie Becker wonnen. Al met al zeer gezellig en geslaagd.

Hannah van der Sluis was uitgezonden naar de Coupe de la Jeunesse in Ierland

Het laatste weekend van juli 2018 was de Coupe de la Jeunesse in Cork, Ierland. Vanuit de Hunzemeiden was Hannah van der Sluis uitgezonden in de 4x- in een combi met Tromp en Die Leythe. In de sparsessies op de Bosbaan waren ze al op de 1500 meter net onder de vijf minuten gedoken; kortom er waren kansen. Maar het veld is ook groot (twaalf landen) en traditioneel een sterk veld
De ploeg startte zaterdag goed maar door het lastige water ging het met een riem fout en de achterstand werd niet meer goedgemaakt. De finales op die dag werden niet verroeid omdat de wind tot storm toenam.

Zondag nieuw kansen: In de voorwedstrijd werd op een seconde de A finale niet bereikt. In de B finale werd ruim gewonnen met een tijd die maar 0,4 sec afzat van het brons in de A finale en met heel degelijk roeien. Veel geleerd en goed gedaan!
Voor de laatste wedstrijd zie ook: https://youtu.be/eKko7LFioCE

Veel blik op Internationale Pinksterwijdstrijden en op de Alexanderbaan

Bij Neptunus Delfzijl werden voor de 52e keer de Internationale Pinkster Roeiwedstrijden georganiseerd. Zaterdag was het tijd voor ‘bier, braadworst en roeien’. En er is hard geroeid!!
In Delfzijl werd onder andere Eline Paas eerste in het M13 veld, Berend Mulder werd derde bij de J14 en Pien Meulenhoff derde in het M14 veld. In de eerste Heat H8+ werd de senioren Hunzeploeg eerste.
Bij de M14 4* werden Pien, Eline, Nanne, Bo (Aengwirden) en Berend eerste. Dat goldt bij de M16 4* voor Louise, Pien, mare, Rosaie en Berend. Bij de J16 4* trokken Ollie, Fons, Dries, Morgan en Berend blik en tot slot werden bij de J18 4* Dries, Jasper, Stijn, Tom en Ollie eerste.
Ook op de Westelijke Regatta werden de blikken binnengetrokken: door Jelle Bakker en Stijn Laauwen. Beiden wonnen hun heats in de J16 skiff. Lucas Keijzer werd tweede (achter Jelle) en zette de volgende dag zichzelf op één in de J16 2x. Tijn Lubbert werd met partner Nicolai van Jason tweede in de B-finale.

Prachtige resultaten op de Bosbaan en resultaten in Bremen 2018

Op 5 en 6 mei 2018 roeiden Wouke Mollema, Hannah van der Sluijs en Maimoena Hulshoff  op De Damenregatta op de zonovergoten Willem Alexander Baan bij Rotterdam waar de weergoden deze keer  uitsluitend voor schuine tegenwind zorgden. Dit keer geen uitstel en/of afgelastingen door teveel wind gelukkig.
Op zaterdag behaalden Hannah en Maimoena een tweede plaats in het M18 2x veld terwijl Wouke als  zestienjarige eveneens  een goede tweede plaats opeiste in de B-finale bij de lichte dames gevorderden 1x.
Hannah begon op zondag met een klinkende overwinning in haar M18 1x heat waarin Maimoena derde werd. Wouke moest helaas haar meerder erkennen in een skiffeuze van Die Leythe,  maar bevocht wel een mooie tweede plaats.
Tenslotte werd nog een ‘instap”vier gevormd met een jonge roeister van De Amstel in het m18 4x veld. Ondanks een scherpe eindsprint waarin vier seconden achterstand werd teruggebracht tot 0,3 seconden, lukte het net niet om ook hier  een tweede plaats te behalen. Desondanks was het in alle opzichten voor De Hunze een schitterend weekend op de Bosbaan.

Ook stonden de wedstrijden in Bremen dit jaar weer op de agenda. Berend Mulder nam deel aan de Jeugd Regatta en startte op de Langstrecke van 2,5 kilometer en de sprint van zevenhonderd meter. Hij voer knap mee. Jannes Paas en Ollie Becker maakten hun debuut bij de Grosse Regatta en startten in de skiff op de vijftienhonderd meter. Voor beiden een bijzonder leerzame ervaring.

Jannes streed op zondag mooi vooraan mee in het J18-veld. Lucas Keijzer, Jelle Bakker en Felix Mebius startten alle drie zowel in skiff als, dubbeltwee en -vier. Dat laatste in combiploegen met ARC, Neptunus en Jason. De viertjes en tweetjes voeren mooi vooraan mee. Jelle, Lucas en Felix roeiden naar fraaie en afgetekende overwinningen in de skiff! Mooie prestaties die smaken naar meer.

Mooi was ook dat er een grote groep roeiers van het RTC aanwezig was. Met her en der leuke overwinningen.
Als vanouds waren we te gast bij de Bremer Ruderverein von 1882.
Al met al een prachtig weekeinde met fenomenaal mooi weer.

Presentatie voorkomen ongewenst gedrag

Tijdens de laatst gehouden ouderavond op De Hunze presenteerden de nieuwe vertrouwenspersonen Eva van Riel en Marleen Pastoor zich aan de jeugd en hun ouders. Jan Winters, de derde vertrouwenspersoon kon er helaas niet bij zijn. Ook gaven ze informatie over het beleid dat De Hunze voert om ongewenst gedrag te voorkomen. Zij vertelden het volgende:
Roeivereniging De Hunze staat al heel lang bekend om zijn goede sfeer. En die willen we zo houden! Daarom hebben we regels op gesteld om ongewenst gedrag te voorkomen. Ook bieden we hulp, aan volwassenen, kinderen en jongeren die op De Hunze iets meemaken wat ze niet fijn vinden. Daarvoor zijn de vertrouwenspersonen, waarmee je contact op kunt nemen. Je kunt zelf kiezen met wie je contact opneemt. De vertrouwenspersonen luisteren eerst naar jouw verhaal. Ze vertellen aan niemand dat jij met hen hebt gepraat. Ze zijn verplicht om daarover te zwijgen. Alleen als jij het goed vindt, zullen ze actie ondernemen.

De Hunze wil dat alle leden zich prettig voelen bij de vereniging. Als je je niet prettig voelt op De Hunze, dan kun je dat bespreken met de coaches. Als je dat bespreken lastig vindt, dan kun je mailen of bellen naar de vertrouwenspersonen. Dat kun je ook doen als je denkt dat coaches of ander leden de regels overtreden. Contact opnemen met de vertrouwenspersonen is altijd goed!
Om er voor te zorgen dat iedereen zich prettig voelt op De Hunze, zijn er ook regels opgesteld. De officiële regels van De Hunze en het beleid over ongewenst gedrag vind je hier.
Sommige regels spreken vanzelf: Je mag geen geweld gebruiken, niet stelen, niet discrimineren, vernielen of drugs gebruiken. Andere regels gaan over grensoverschrijdend gedrag tussen leden en tussen coaches en roeiers.

In het kort komen de regels hier op neer:

  • Niet pesten, ook niet via sociale media.
  • Grappen over uiterlijk zijn nooit leuk. Niet doen. Ook seksueel getinte grappen moet je niet maken, ook niet als je vindt dat ze best moeten kunnen.
  • Coaches moeten afstand houden tot hun leerlingen. Dus: ze raken roeiers alleen aan als ze hebben uitgelegd waarom. Iemand onverwacht of tegen zijn of haar zin aanraken, kan heel vervelend zijn voor die persoon. Coaches en instructeurs douchen ook niet samen met leerlingen.
  • Afspraken met coaches en instructeurs maak je buiten de kleedkamers.
  • Alleen als jeugdleden in de kleedruimte te veel rommel maken gaat een coach de kleedruimte binnen.
  • Coaches kunnen beter aan meer dan één roeier lesgeven.
  • Een coach mag niet één leerling apart thuis uitnodigen.
  • Tijdens trainingsweekenden slapen coaches/instructeurs apart van de roeiers.

 

Derde op jeugd en skiffhead

In het paasweekeinde 2018 vond de jeugd- en de skiffhead plaats. Op zaterdag namen drie Hunzeploegen deel aan de Jeugdhead. Dat waren de M14 dubbelvier met Femke de Witt, Jente Jongsma, Merijntje van Luijn en Pien Meulenhoff, met als stuur Berend Mulder. Daarnaast roeiden Maimoena Hulshoff en Hannah van de Sluijs in de M18 2x en Isabel Taprak en Welmoed Schouwstra in de M16 2x. Het waren mooie races. Maimoena en Hannah bereikten een knappe derde plaats op maar 0,4 seconden (!!!) van de nummers een en twee. Ook de dubbelvier werd derde. Zie de foto en het filmpje van de dubbelvier. Welmoed en Isabel voeren goed mee in hun veld.
Op zaterdag namen zes junioren deel aan de skiffhead. In het ochtendblok van 10.00 verschenen Tijn Lubbert, Lucas Keijzer en Jelle Bakker aan de start van het J16 veld en Wouke Mollema bij de M16. Wouke was net hersteld van een stevige griep maar behaalde toch een goede zesde plaats. Tijn maakte zijn debuut in de skiff en eindigde uiteindelijk midden in het veld (25ste van 48 roeiers). Heel knap. Smaakt naar meer! Lucas eindigde op een behoorlijke elfde plaats. Jelle moest uit kansrijke positie opgeven vanwege problemen met keel en ademhaling. Volgende keer beter Jelle!
In de middag verschenen Hannah van de Sluijs en Felix Mebius aan de start. Anders dan de M16 en J16 die vier kilometer roeiden, voeren zij de 7,5 kilometer. Hannah eindigde uiteindelijk als vijfde in een veld van vijftien roeiers. Felix werd negende in een veld van dertig. Beide voeren daarmee mooi vooraan mee in hun veld en kunnen daarmee tevreden zijn.
Nu is het op weg naar het baanseizoen. Als eerste wedstrijd staat het NK-Klein op het programma. Dat vindt plaats van 20-22 april a.s. op de Bosbaan in Amsterdam.

Hunzeroeiers scoren in Leeuwarden

Een flinke groep Hunzeroeiers was 25 maart 2018 actief bij RV Wetterwille in Leeuwarden. Op het ochtendprogramma stond een Rondje Froskepolle van drie kilometer in de C4en. In de middag waren er sprints in de C2 (met keerboei). Er werd hard geroeid en ook flink wat gewonnen. Dat leverde niet alleen medailles op (die overigens nog niet gereed waren!) maar ook lekker veel taart.
DeWetterwelle is een befaamde roeiwedstrijd waarbij jeugd en junior de C4tjes op tijd een afstand van pak m beet drie kilometer roeit en vervolgens de C2-s induikt om een haarspeldbocht langs een paaltje te varen. Er zijn maar liefst vijf nummers gewonnen, al laat het blik laat nog even op zich wachten; zodat er spoedig een medailleregen verwacht wordt boven in het hoge noorden. Het was in ieder geval weer heel leuk en het heeft een boel memorabele momenten opgeleverd!
De volgende ploegen/roeiers gingen met medailles naar huis:
Rondje Froskepolle:
– Jasper Vermeer, Jannes Paas, Jeroen Niemendal en Nic Barker
– Merijntje van Luijn, Eline Paas, Berend Mulder, Laurens en Gabriel Dufour
– Rosalie Hoexum, Nanne van Zanten, Isabel Taprak en Pien Meulenhoff
Sprint met keerboei:
– Merijntje van Luijn, Eline Paas en Berend Mulder(st)
– Jasper Vermeer en Nic Barker met stuur Jannes Paas
Dagnummer:
– Nic Barker en Jeroen Niemendal
Berend stuurde zes ploegen. Dat waren er zo veel dat we de tel bijna kwijt geraakt zijn!

Topweekend in Leer

Het eerste weekend van september 2017 is een grote groep Hunzejunioren te gast bij Ruderverein Leer. Die organiseert als vanouds in het eerste weekeinde van september zowel een Regatta over duizend meter (vier ploegenbaan) met driehonderd meter sprints als extra nummer als een Jungen und Madchen Regatta met sprints en een slalom. 24 Hunzeroeiers nemen er aan deel. De groep bestaat uit: Berend Mulder, Eline Paas, Gabriel en Laurens Dufour, Stan Gräper, Joost Paas, Ollie Becker, Isabel Taprak, Louise Liemberg, Morgan Marquez Ugarte, Lucas Keijzer, Jelle Bakker, Wouter Bierling, Stijn Laauwen, Felix Mebius, Jannes Paas, Mwee van der Meer, Maimoena Hulshof, Hannah van der Sluijs, Wouke Mollema, Marijn Bruins, Nic Barker, Tijn Lubbert en Jasper Vermeer. Als coaches gaan mee: Wout, Sietse, Feico, Gerrit, Harry en Frank. Het is een prachtig weekeinde geworden waarin hard en goed geroeid werd.

Sommigen maken hun debuut op een wedstrijd. Dat geldt voor Joost Paas, Eline Paas, Louise Liemberg, Tijn Lubbert en Jasper Vermeer. En dat doen ze allemaal heel goed. Jannes Paas en Stijn Laauwen roeien hun eerste skiffwedstrijd over duizend meter. Maimoena Hulshof, Hannah van der Sluijs, Mwee van der Meer en Marijn maken hun debuut in de dubbeltwee op de duizend meter en komen goed mee met het veld. En met een mooi resultaat. Het regent ook. Gelukkig niet heel veel uit de lucht. Integendeel. Het regent vooral blik! We noteren vijftien(!) overwinningen.
Ollie Becker en Stan winnen in de 2x de driehonderd meter. Eline Paas haalt de eerste prijs bij de slalom voor twaalfjarigen. Gefeliciteerd Eline! Morgan Marquez Ugarte behaalt maar liefst drie overwinningen: de slalom, de driehonderd meter in de skiff en samen met Lucas de driehonderd meter in de 2x. Ook Wouke Mollema grossiert in medailles. Zij wint naast de driehonderd meter sprint op zondagmiddag ook tweemaal de duizend meter. Heel knappe prestaties. Grootverdiener is Lucas Keijzer. Die scoort met Morgan Marquez Ugartein de 2x en wint ook de driehonderd meter sprint in de skiff en zijn beide duizend meter races. Complimenten.

Daarnaast vallen er nog enkele fraaie overwinningen te noteren. Jelle Bakker wint de skiff en samen met Nicolas Barker ook de dubbeltwee op de duizend meter. Nicolas op zijn beurt haalt ook blik op de duizend meter in de skiff. Tenslotte is er een mooi blik van Wouter Bierling en Stijn Laauwen in de dubbeltwee op duizend meter. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat we een reuze gezellig weekeinde hebben gehad met ons allen. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen aan het in- en uitbrengen van de boten en helpt elkaar. Ook het afriggeren, op- en afladen en aanriggeren verloopt soepel. Top! Het smaakt naar meer. In ieder geval een mooie opening van het nieuwe roeiseizoen.

Afsluiting van het wedstrijdseizoen 2017: De NSRF

De Hunze wordt uitgebreid vertegenwoordigd: Zaterdagochtend is er al meteen blik! Sander Henskes (J18 skiff), Felix Mebius (J16 skiff) en zelfs de piepjonge Lucas Keijzer (J16 skiff) blikken in hun heat. Nicolas Barker start ook en wordt knap vierde. Jelle Bakker baalt, hij is erg verkouden en kan door ademnood zijn wedstrijd niet afmaken.
Zaterdagmiddag staan er zes boten in de A-finales. Kaatje Knol start met Margaux Seton van Viking de M18 dubbeltwee, ze eindigen nipt laatste.
Wouke Mollema start met Lisa Bruijnincx in het M16 2x veld en wordt netjes derde.
Jelle Bakker en Felix Mebius starten ook dit weekend in de dubbelvier met Jan Huib Veninga (Neptunus) en Paolo Pantano (RIC).Ze winnen overtuigend het J16 dubbelvierenveld! Hoezee!
Maurits van Herwijnen en Kirian Hübner zijn terug van weggeweest en starten in het beginnelingen 2x veld. Ze worden vijfde in de A-Finale.
De zaterdag wordt afgesloten door Wouke Mollema, die in een M16 instapacht start. Samen met roeisters van Gouda, RIC en Amstel worden de meiden knap tweede.
Zondagmiddag varen zes boten de A-finale. Kirian Hübner en Maurits van Herwijnen worden vijfde bij de gevorderden dubbel.
Felix Mebius roeit samen met Jan Huib Veninga de J16 dubbeltwee en ze worden helaas zesde. Twee uurtjes later stappen ze in de acht, samen met roeiers van Wetterwille, de Eem en de ARC, en hier wordt hun boot netjes tweede.
Als laatsten stappen Kaatje Knol en Wouke Mollema ieder in een viertje met leeftijdsgenoten; Kaatje in combi met Willem III en Wouke in combi met Gouda. Kaatje wordt tweede van de drie, Wouke eindigt als vierde van de zes.
En dit waren dan de allerlaatste wedstrijden! Het wedstrijdseizoen is officieel voorbij, en dat betekent: rust! Lekker chillen in de zomervakantie om daarna weer prachtige stukken te roeien.
Iedereen veel plezier, bedankt voor het mooie seizoen, bedankt ook aan alle coaches en geniet van de zomervakantie!

Geen blik, wel goed geroeid Holland Beker 2017

De allerlaatste races van de Aegon Koninklijke Holland Beker zijn inmiddels gevaren.
Daar, waar Ondřej Synek de Holland Beker won, waar Inge Jansen de Ladies Trophy won, namelijk op de Bosbaan, was het prachtige Hunzeblauw ook te vinden.
Jelle Bakker en Felix Mebius starten zaterdag als eerste in hun combinatiedubbelvier en worden tweede in de voorwedstrijd: genoeg voor de A-finale later die dag. In die A-finale moet de J16-vier het woelige water op om te strijden tegen de grote jongens. Er wordt op de Holland Beker namelijk geen onderscheid gemaakt tussen de 16 en 18-jarige junioren. Hier worden de mannen respectievelijk vijfde, met een tijd van 06:25.61.
Marjolein Scholtens (weliswaar geen junior, maar heeft een vermelding zeker wel verdiend), start op zaterdag bij de Beginner Womans 1x. Ze heeft echter niet haar beste race, en finisht met een tijd van 08:14.97. De Tsjech Marketa Nedelova ligt al vroeg in de race ver voor en weet de afstand naarmate de race vordert, flink te vergroten. Ondanks het ietwat tegenvallende resultaat is het altijd tof om te starten op de Holland Beker, een zeer prestigieuze internationale wedstrijd.
Zondag is de beurt weer aan de boys Jelle en Felix, die in de vroege morgen de dubbeltwee startten. Ook hier domineren de oudere jongens het veld en haalt de Hunzedubbel de A-finale niet.
Aan het einde van de middag leggen de jongens de vier nog eens op het water, om het wederom af te moeten leggen tegen roeiers met meer kracht en ervaring in de benen. Gelukkig hebben de jongens het doorzettingsvermogen van een paard en weten ze zich naar een nette vierde plek te roeien.
Volgende week is de allerlaatste wedstrijd van het seizoen alweer; de NSRF. Daarna kan iedereen weer lekker onderuit zakken en lekker uitslapen.

Blikkenregen en snelle tijden in Delfzijl

Ook dit jaar was De Hunze weer goed vertegenwoordigd bij de Pinksterwedstrijden in Delfzijl. En ook dit jaar is er weer goed en hard geroeid. Pien Meulenhoff, Isabel Taprak, Ollie Becker, Stan, Lucas, Berend Mulder, Olivier en Gabriel Dufour startten allemaal in de skiff (2 x 400 meter). Lucas Keijzer, Gabriel Dufour en Pien Meulenhoff wonnen in hun categorie. Medailles waren er ook voor de viertjes van Lucas en Stan die samen met Fons en Maarten van Neptunus een snelle 1000 meter roeide. Dat gold ook voor het viertje van Isabel en Pien die roeiden met Assunta en Eva van Neptunus. Bij de junioren was vooral de ploeg van Nic Barker, Stijn, Wouter en Tiko Rijzenga geweldig snel. Zij roeiden van alle ploegen de 2200 meter race in de snelste dagtijd van alle ploegen (8.15)! Een heel mooie prestatie. Ook goed voor de dag kwamen Maimoena Hulshof en Hannah van der Sluijs in de dubbeltwee. Mooi om te zien was ook dat Jasper Vermeer die nog maar net twee weken roeit al zijn eerste wedstrijdervaring op deed. Samen met Isabel roeide hij in de dubbeltwee. Het was niet alleen een succesvolle, maar vooral gezellige zaterdag daar in Delfzijl. Komende zaterdag staat de regiowedstrijd in Assen op het programma. Daarover later natuurlijk meer. Op de foto de winnende ploeg van Stan en Lucas met hun teamgenoten van Neptunus.

Hunze - jeugd succesvol tijdens ARB/NK junioren

Weer een wedstrijdverslag, dit keer over de ARB, en dus het NK Groot! De Hunze werd ditmaal met meer roeiers vertegenwoordigd. Laten we beginnen bij de meiden, Kaatje Knol, Wouke Mollemaen Marjolein Scholtens.
Kaatje Knol is in combinatie met Nan Prins van de Amstel in de dubbeltwee M18 4e geworden in de b-finale, en derde in de skiff. Wouke roeide de dubbeltwee M16 naar een eerste plek in de b-finale en blikte in haar skiff met een ruime clean sweep over het gehele veld. Marjolein roeide de A-finale bij de DG skiff en werd hier tweede.
Bij de jongens ging het ook lekker. Felix Mebius en Jelle Bakker startten samen in de dubbeltwee J16 en dubbelvier J16 (in combinatie met Jan Huib van Neptunus en Aldo Pantano van RIC. In de dubbeltwee werden de jongens 4e van Nederland, in de dubbelvier 2e van Nederland.
Kirian en Sander worden 2e in de b-finale dubbelvier J18.
Lucas wint zondag de sprint over 500 meter in de skiff J14 in 1.44!
Dan wordt er zondagavond nog geroeid in de acht. Wouke stapt in een instapboot met meiden van 16 en wordt derde. Felix en Jelle worden met samen met roeiers ARC en Neptunus roeiers tweede van de twee. Van zo’n race in de acht leert men veel, dus het was zeker de moeite waard.
Al met al een heerlijk weekend met veelbelovende resultaten van onze jonge roeiers en roeisters. Over drie weken is de Holland Beker, eens kijken wie daar zijn kunsten mag vertonen.

Een mooi roeiweekeinde in Bremen

Bremen is een vast onderdeel van het programma voor de Hunzejeugd en junioren. Elk eerste weekeinde van mei biedt Bremen spektakel voor de jeugd van tien tot veertien jaar in de JuM- Bremen Regatta. Die is bedoeld voor roeiers van tien tot veertien jaar. Er doen ruim negenhonderd (!) kinderen aan mee.
Daarnaast is er de Grote Bremer Ruderregatta. Dit is een baanwedstrijd waaraan maar liefst 110 vooral Duitse clubs deelnemen. Het is een regatta over 1500 meter op een zesploegenbaan. Er wordt hard geroeid in onvoorstelbaar veel heats.
Aan de JuM-Regatta 2017 doen mee vanuit De Hunze: Morgan Marquez Ugarte, Stan Gräper, Berend Mulder, Laurens Dufour, Olivier Rustige, Gabriel Dufour en Lucas Keijzer. Berend, Olivier, Laurens en Gabriel doen op zaterdag mee aan de slalom. Op zaterdagmiddag staat voor iedereen de Langstrecke (2,5 kilometer) op het programma. Morgan en Lucas doen dat in de dubbeltwee, Lucas Keijzer in de skiff en Laurens en Gabriel Dufour, Berend Mulder en Olivier Rustige in de dubbelvier. Op zondag staat de zevenhonderd meter op het programma (zowel ’s ochtends als ’s middags). Behalve voor Lucas Keijzer is het de eerste keer dat de Hunzeroeiers meedoen aan deze mooie wedstrijd.

Er wordt prima geroeid. Morgan Marquez Ugarte behaalt met Stan Gräper een eerste plaats in de dubbeltwee op zaterdag en Morgan Marquez Ugarte pakte een mooie eerste plaats op zondagmorgen in de skiff (zevenhonderd meter). Berend Mulder wint op prachtige wijze zijn slalomwedstrijd.
Aan de Grote Regatta doen vanuit De Hunze mee: Tiko Rijzinga, Wouter Bierling, Nic Barker, Stijn Laauwen, Felix Mebius, Sander Henskes en Jelle Bakker. Nic, Jelle, Felix en Sander starten beiden dagen in de skiff. Felix roeit op zaterdag de 2x met Jan Huib van Neptunus en met onze eigen Jelle op zondag. Sander combineert beide dagen in de dubbeltwee met Gijs Bakker van Wetterwille. Tiko, Nic, Wouter en Stijn starten beide dagen in de dubbelvier. Wouter en Tiko sluiten het weekeinde af met een start in de dubbeltwee. Ook hier prima prestaties. Nic maakte zijn debuut in de skiff op de baanwedstrijden en vaart mooi mee in het veld. Datzelfde geldt voor de dubbelvier (tweede op zaterdag) en voor Tiko en Wouter (tweede op zondag in de dubbeltwee). Sander roeit met zijn partner Gijs goede races (tweede en derde plek) in het zware AI veld (J18 A finale) en doet beide dagen hetzelfde in de skiff. Er zijn glansrijke overwinningen voor Felix (J16 skiff op zaterdag), Jelle (J16 skiff op zaterdag en zondag) en voor Jelle en Felix in de dubbeltwee op zondag.

Zoals ieder jaar wordt weer ‘gelogeerd’ bij de Bremer Ruder Verein 1882. Daar kamperen we prima en genieten we lekker van ontbijt en avondeten. Extra leuk dit jaar is de grote hoeveelheid jeugd en juniorenroeiers van andere verenigingen uit noord Nederland. Natuurlijk is daar onze zustervereniging Neptunus uit Delfzijl, die traditioneel ook ‘meegaat’ naar Bremen. Ook de ARC uit Assen en Wetterwille uit Leeuwarden doen met sterke teams mee. Alle verenigingen gaan met meerdere overwinningen naar huis.
Kortom: het regende blik in Bremen voor de verenigingen uit Noord Nederland. En de zon deed de rest!

Hunzehertjes sluiten seizoen af

Menig Hunzelid heeft ze wel opgemerkt het afgelopen jaar, de wedstrijdmeiden!
Afgelopen herfst besloot een grote groep om het dit jaar over een andere boeg te gooien. In plaats van af en toe trainen kozen ze voor het wedstrijdroeien. Veel kilometers werden er gemaakt over het Noord-Willemskanaal en in het geliefde ergohok.
Acht meiden in totaal trainden dagelijks voor wedstrijden zoals de Heineken roeivierkamp, Head of the River en het NK. Er werd tijdens wedstrijdweekenden niet alleen geroeid maar ook veel gegeten, gelachen en natuurlijk geslapen. Gyas doopte al vrij snel de wedstrijdmeiden om tot ‘Hunzehertjes’ omdat ze met zo velen waren op het water. Zo ontstond een ploegnaam voor de meiden.
Zes keer per week werd er getraind in verschillende nummers. Dankzij de goede coaching maakten de hertjes grote sprongen. Hier zijn ze Gerrit Corbijn van Willenswaard, Sietse Achterop, Mieke Boerman en Maarten van Messel heel dankbaar voor. Dit voorjaar en zomer trainen ze voor de laatste wedstrijd, de NSRF slotwedstrijden. Daarna zal een deel van de groep vertrekken om verder te roeien in Amsterdam en bij Gyas.
Kortom de wedstrijdmeiden hebben genoten van het roeien, feesten en vooral lachen op De Hunze. De Hertjes willen De Hunze bedanken voor het leuke jaar!
V.l.n.r. Marchien Goldhoorn, Nelly van der Veen (ARC), Daphne Nederhoed, Kaatje Knol, Duvera Herfst, Berber Kommerij, Hanna van Rheenen, Floor Kortman (stuurtje) en Anna Knol. Niet op de foto: Nynke Stamhuis.